Choose your language:
Nederlands English

Indicia nieuwe digital business partner van Diverzio


Indicia nieuwe digital business partner van Diverzio

Diverzio is een partnership gestart met online specialist Indicia uit Tilburg. Hiermee verwacht Diverzio de uitvoering van haar programma’s voor beter eten in de zorg en korte ketens tussen zorg en landbouw te versterken met een actief programmabureau en een online platform. Op deze manier kunnen zorgorganisaties elkaar online opzoeken, maar ook de producenten van gezond en lekker eten uit de streek.

» Lees meerMasterclass Duurzaam en Gezond aan Tafel: een dag vol interactie, inspiratie én Rudolph.


Masterclass Duurzaam en Gezond aan Tafel: een dag vol interactie, inspiratie én Rudolph.

Zes weken na de aftrap in ’s-Hertogenbosch kwamen de deelnemers aan het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant opnieuw bijeen. De tweede Masterclass werd op 21 november gehouden bij GGZ Oost-Brabant op het indrukwekkende instellingsterrein van Huize Padua, aan de rand van Boekel.

» Lees meerDuurzaam en Gezond aan Tafel inspirerend van start in Brabant


Duurzaam en Gezond aan Tafel inspirerend van start in Brabant

Een prachtige locatie. Een serie ijzersterke sprekers. En bovenal 14 uiterst gemotiveerde zorgorganisaties. Dat waren de voornaamste ingrediënten van de start van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant, op woensdag 10 oktober. Het werd in de kapel van Reinier van Arkel in Den Bosch een inspirerende dag, de start van de beweging naar beter eten, minder verspilling, méér duurzame inkoop en kostenbesparing in de Brabantse zorg.

» Lees meerFilmregistratie - start Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant


Filmregistratie - start Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant

Bekijk de aftermovie van de eerste dag van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. Een prachtige locatie. Een serie ijzersterke sprekers. En bovenal 14 uiterst gemotiveerde zorgorganisaties.

» Lees meerVan lokaal, regionaal naar internationaal met gezonde duurzame korte ketens


Van lokaal, regionaal naar internationaal met gezonde duurzame korte ketens

Banken Champignons teelt zijn champignons inmiddels niet alleen meer voor de lokale markt maar het bedrijf werkt succesvol via korte ketens van bron naar de eindklant in binnen en buitenland. Banken Champignons is betrokken bij het programma ‘Gezonde korte ketens’. Rob Banken: “Hoe kunnen lokale boeren en tuinders met hun producten worden verbonden aan lokale zorginstellingen? Daar draait het bij dit programma om. Boeren en tuinders leveren bij uitstek verse producten die de gezondheid helpen bevorderen van mensen binnen die zorginstellingen.

» Lees meer15 oktober - Fooddag - Zorgwaard


15 oktober - Fooddag - Zorgwaard

Een prikkelende inspiratiemiddag op 15 oktober bij locatie Rembrandt in Oud-Beijerland Tijdens deze middag verzorgen Zorgwaard, Food First Network, Diverzio en Rabobank Het Haringvliet een inspiratiesessie over ‘Voeding als medicijn’ , regionale samenwerking, het werken aan een hogere cliënttevredenheid, fittere medewerkers, minder verspilling en het koken met gezonde, duurzame producten van lokale telers en boeren.

» Lees meerTASTE Summit - 9 oktober 2018 - Maastricht


TASTE Summit - 9 oktober 2018 - Maastricht

Kritisch congres laat zien hoe echt eten de mondiale epidemie van welvaartsziekten kan tegengaan. BBB Maastricht en Hotel Management School Maastricht organiseren op dag 2 van horecavakbeurs BBB Maastricht TASTE Summit: het gastronomisch congres waar specialisten uit de hospitality hun visie geven op het gebied van smaak en proeven. Ben je geïnteresseerd in nieuwe inzichten in de gastronomie? Wil je alles weten over de nieuwste internationale ontwikkelingen op het gebied van smaak ? Sluit je dan aan bij de TASTE Summit van dit jaar!

» Lees meerBrabantse instellingen werken samen aan beter eten in de zorg


Brabantse instellingen werken samen aan beter eten in de zorg

Op 10 oktober a.s. zetten 10 tot 15 zorgorganisaties uit Noordoost- en Midden-Brabant samen de beweging in naar beter eten. Op deze datum starten ze officieel met ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’. Met dit landelijk beproefde programma bieden Diverzio en de partners Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, Stichting Godshuizen en AgriFood Capital ondersteuning aan zorginstellingen die werk willen maken van een hogere maaltijdtevredenheid, minder voedselverspilling, lagere kosten én meer duurzaam inkopen. De startbijeenkomst vindt plaats in de Dutch Agri Food Week.

» Lees meerVerbeterprogramma duurzaam en gezond eten in de zorg van start in Brabant


Verbeterprogramma duurzaam en gezond eten in de zorg van start in Brabant

Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omgeving, Stichting Godshuizen, Stichting Diverzio en AgriFood Capital gaven gezamenlijk het officiële startsein voor het programma ‘Duurzaam en Gezond Aan Tafel’ in Brabant. De directies van de samenwerkende partijen tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Het programma is bedoeld voor zorginstellingen in Brabant om voedselverspilling aan te pakken en de kwaliteit van leven in deze instellingen te verbeteren. Het programma biedt plaats voor maximaal 15 zorginstellingen. Voor de eerste groep deelnemers in Brabant is een subsidie van 25 tot 50% mogelijk. Geïnteresseerde instellingen kunnen zich hiervoor nog aanmelden.

» Lees meerBijna 100 matches tussen boeren, telers en zorgorganisaties in Gelderland


Bijna 100 matches tussen boeren, telers en zorgorganisaties in Gelderland

Gepassioneerde telers, boeren en kwekers die graag hun streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties willen brengen hebben zich tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam, gezond en regionaal’ op bijzondere wijze gepresenteerd. Met hun producten kunnen zorgorganisaties in Gelderland hun bewoners/patiënten/medewerkers een gezondere, lekkere en kostenefficiënte verse maaltijd bieden. Op 18 april organiseerden Diverzio, Rabobank, RVN@ en The Economic Board een streekmarkt, waarin de boeren zich presenteerden aan zorgorganisaties uit de regio. Een panel van zorgorganisaties reikte de Gezonde Korte Keten Award uit aan Theo Wolters van De Stokhorst fruitkwekerij uit Groessen. De aanmoedigingsprijs ging naar Rob Janssen en Tonny van Eldijk, initiatiefnemers van Vanlokaalvoorlokaal. Tijdens de bijeenkomst is de regionale Almanak Gezonde Korte Ketens Midden-Oost Nederland gelanceerd. lees meer ...

» Lees meerHealth, food & technology event 30 mei 2018


Health, food & technology event 30 mei 2018

Voeding, gedrag en leefstijl spelen een steeds belangrijkere rol voor de gezondheid van de samenleving. Wilt u weten welke rol kunnen o.a. gemeenten en zorginstellingen pakken en wat is de impact van technologie? Wilt u voorbeelden zien van organisaties die inspelen op de sociale omgeving die bepalend zijn voor de voedingskeuze van burgers? Het Health, Food & Technology event op 30 mei 2018 staat in het teken van ‘a healthy society’ en brengt preventie, leefstijl, voeding, gedrag en de toepassingen van technologie in de zorgomgeving aan het licht. Laat u inspireren.

» Lees meerAlléén maar winnaars tijdens bijeenkomst ‘duurzaam, gezond en regionaal’ in Zuid-Holland


Alléén maar winnaars tijdens bijeenkomst ‘duurzaam, gezond en regionaal’ in Zuid-Holland

Zuid-Hollandse zorgorganisaties belonen samenwerking boeren en tuinders met Gezonde Korte Keten Award. Met méér dan 50 matches tussen regionale boeren en tuinders en zorgorganisaties én de presentatie van de Almanak Gezonde Korte Ketens Zuid-Holland kunnen stichting Diverzio en Rabobank Het Haringvliet terugkijken op een uitermate geslaagde bijeenkomst ‘duurzaam, gezond en regionaal’. Aan het eind van die bijeenkomst werd dinsdagmiddag de Gezonde Korte Keten Award voor meest innovatieve presentatie uitgereikt aan De Proefschuur Coöperatie uit Voorne-Putten. De aanmoedigingsprijs was voor Hoeksche Zuivel, een nieuw initiatief van Mekveebedrijf Commijs uit Maasdam.

» Lees meerCongres "Samen innoveren voor een vitaler Nederland" 22 mei 2018


Congres "Samen innoveren voor een vitaler Nederland" 22 mei 2018

Save the date! Voeding draagt bij aan een vitaal en gezond leven. Voeding verdient dan ook een prominente rol bij het stimuleren van gezondheid en preventie van chronische aandoeningen. Op 22 mei 2018 organiseert Diagnose Voeding & Gezondheid het congres ‘Samen innoveren voor een vitaler Nederland’. Laat je op deze dag inspireren door visionaire bestuurders, trendsettende beleidsmakers en toonaangevende wetenschappers, waaronder Wiebe Draijer (Voorzitter groepsdirectie Rabobank Nederland), Hanno Pijl (Hoogleraar Diabetologie LUMC), Victor Everhardt (Wethouder Gemeente Utrecht) en Roelof Konterman (Vicevoorzitter Raad van Bestuur Achmea).

» Lees meerDuurzaam gezond en regionaal – 24 april 2018 - Heinenoord te Zuid Holland


Duurzaam gezond en regionaal – 24 april 2018 - Heinenoord te Zuid Holland

Meer dan 30 regionale agri - food ondernemers in de regio Zuid Holland zijn gestart met het programma ‘Gezonde Korte Ketens’. Gepassioneerde telers, boeren en kwekers met prachtige bedrijven die graag hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties, bedrijven en horeca willen brengen. Daarmee willen ze een bijdrage leveren aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten, cliënten, personeel en bezoekers van bedrijven om samen de regio gezond en vitaal te houden. Het aanbod varieert van verassende aardappelvariaties, Hollandse koolsoorten, verse kruiden, frisse appels, toffe peren, streeksappen, dagverse zuivel, boerenkaas, aaibare eieren, biologische groenten- en fruitboxen, weide rundvlees, gezondheidsproducten, vitaliteitsconcepten, werkfruit, groente abonnementen, verwenproducten, cadeau-streekpakketten t/m boerderijarrangementen.

» Lees meerDuurzaam gezond en regionaal – 18 april 2018 - Elst te Gelderland


Duurzaam gezond en regionaal – 18 april 2018 - Elst te Gelderland

Gezonde korte ketens van boer naar bord. Woensdag 18 april 2018 is hét moment dat genodigden persoonlijk kennis kunnen maken met meer dan 45 telers, kwekers en boeren. Hiervoor organiseert Diverzio en Rabobank een bijeenkomst waar de agri-food ondernemers zich presenteren aan een panel van 15 tot 20 geïnteresseerde zorgorganisaties, bedrijven en afnemers. Naast individueel kennis maken is er via een pitch de gelegenheid voor de ondernemers om plannen en producten te presenteren. Om te ruiken, proeven en te voelen. Zakelijke kruisbestuiving in optima forma. Genodigden ontvangen een Almanak met een overzicht van regionale telers, boeren en ondernemers. Door het panel wordt aan het einde van de bijeenkomst de winnaar van de ‘Korte keten Award’ bekend gemaakt. Stichting Diverzio en de Rabobank ondersteunen dit initiatief en nodigen u van harte uit voor deze bijeenkomst.

» Lees meerDeelnemers Gezonde Korte Ketens ‘de boer op’


Deelnemers Gezonde Korte Ketens ‘de boer op’

De derde masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens voor de regio Zuid-Holland kende woensdag 14 maart een gevarieerd programma. Er werd begonnen bij Rabobank Het Haringvliet in Heinenoord, maar van daaruit verplaatste het gezelschap zich later in de middag naar Westmaas, om letterlijk en figuurlijk ‘de boer op’ te gaan.

» Lees meerDiagnose Voeding Gezondheid en Diverzio gaan samenwerken


Diagnose Voeding Gezondheid en Diverzio gaan samenwerken

Diagnose Voeding & Gezondheid en Diverzio zijn verheugd over de nieuwe samenwerking waarin de maatschappelijke impact van Diverzio wordt vergroot door de uitbreiding van haar activiteiten.

» Lees meerImpact van programma Duurzaam en gezond aan tafel


Impact van programma Duurzaam en gezond aan tafel

In samenwerking met Rabobank Rijk van Nijmegen, RVN@, Bebright en Diverzio is er een impactanalyse van het programma ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ uitgevoerd.

» Lees meerMinisterie van VWS: zorg moet en kan duurzamer


Ministerie van VWS: zorg moet en kan duurzamer

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Cathy van Beek benoemd tot kwartiermaker duurzame zorg. Van Beek gaat vanaf nu met de zorgsector in gesprek om de beweging naar duurzame zorg te versnellen. Binnen de gezondheidszorg is nog een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid.

» Lees meerGezonde korte ketens naar het Radboudumc


Gezonde korte ketens naar het Radboudumc

De derde masterclass Gezonde Korte Ketens bracht de deelnemende telers en kwekers uit de regio Oost-Nederland Midden over de vloer bij een zorginstelling. En wát voor een. Het gezelschap was woensdagmiddag 7 februari te gast in het immense Radboudumc in Nijmegen. Dat was de indrukwekkende locatie voor een uitermate geslaagde maar bovenal ook leerzame middag.

» Lees meerTelers en kwekers zien kansen in de zorg na bezoek aan Zorgwaard


Telers en kwekers zien kansen in de zorg na bezoek aan Zorgwaard

Ze wisten niet wat ze zagen, de deelnemers aan de tweede masterclass Gezonde Korte Ketens voor de regio Zuid- Holland. Al direct vanaf hun binnenkomst op de prachtige locatie Rembrandt van Zorgwaard keken de ruim 30 telers en kwekers uit de Hoekse Waard en van Goeree- Overflakkee hun ogen uit. Was dit nu een zorginstelling? “Ja” stelde manager horeca en facilitair Ad Verhagen van Zorgwaard volmondig. Met gepaste trots waren hij en zijn team een middag lang gastheer van wie weet wel een aantal van hun toekomstige leveranciers.

» Lees meerEFSA geeft groen licht voor champignon met extra vitamine D


EFSA geeft groen licht voor champignon met extra vitamine D

Banken Champignons heeft groen licht van de European Food Safety Authority (EFSA) gekregen om de vitamine D champignon op de markt te brengen. Met één portie van deze nieuwe champignon variant is een tekort aan vitamine D aan te vullen.

» Lees meerKoken met Karakter - GGZ NHN en Diverzio werken samen aan eet-& kookwijzer


Koken met Karakter - GGZ NHN en Diverzio werken samen aan eet-& kookwijzer

Vers en gezond eten bij GGZ NHN Lekker, gezond en duurzaam eten draagt bij aan een sneller herstel, een verbeterde gezondheid en kwaliteit van leven. Samen met medewerkers en cliënten is er een eet- & kookwijzer gemaakt volop tips voor gezonde gerechten voor ontbijt, lunch en de warme maaltijd. Een bijzonder ‘kookboek met karakter‘ vóór en dóór medewerkers en cliënten van GGZ NHN, waarin ieders favoriete gerecht is opgenomen.

» Lees meerSamen werken aan een duurzaam en gezond 2018


Samen werken aan een duurzaam en gezond 2018

Het jaar 2017 is alweer bijna voorbij. Een bijzonder jaar waarin we met vele enthousiaste professionals, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers hebben samen gewerkt. Het jaar waarin het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel een landelijke beweging met meer dan 100 deelnemende zorgorganisaties is geworden. Het jaar ook waarin ons nieuwe programma Gezonde Korte Ketens door vele agri food ondernemers werd gevolgd. Wij wensen u bruisende, gezellige en heerlijke feestdagen! Wij kijken uit om er samen een mooi, gezond en duurzaam 2018 van te maken!

» Lees meerRegionale samenwerking in regio Friesland op het gebied van agri, voeding en gezondheid


Regionale samenwerking in regio Friesland op het gebied van agri, voeding en gezondheid

Op 12 december jl. is een gezamenlijke start gemaakt met het traject Gezonde Korte Ketens Friesland. Het traject is gestart vanuit Antonius Zorggroep, Ziekenhuis Nij Smellinghe, ZuidOost Zorg, Interzorg, Pi-Groep, Atlantis Handelshuis, Stichting Diverzio en De Streekboer.nl

» Lees meerDuurzame mobiliteit, wonen, zorg en voeding op Energy Island 2017


Duurzame mobiliteit, wonen, zorg en voeding op Energy Island 2017

Op Goeree-Overflakkee vonden op 8 en 9 december het congres en de beurs Energy Island 2017 plaats. Goeree-Overflakkee loopt voorop als het gaat om duurzaamheid en innovatie. Het eiland is in 2020 energieneutraal en produceert tegen die tijd meer energie dan het verbruikt.

» Lees meerMasterclass Gezonde Korte Ketens: van lokaal naar internationaal


Masterclass Gezonde Korte Ketens: van lokaal naar internationaal

Waar de eerste masterclass Gezonde Korte Ketens voor de regio Oost-Nederland Midden nog plaatsvond bij de Rabobank in Elst, bracht het gezelschap regionale telers en kwekers tijdens de tweede bijeenkomst een bezoek aan een collega. En wat voor een. De groep was op 29 november te gast bij het indrukwekkende Banken Champignons in Wijchen. Daar werd het een dynamisch middagje, vol proeven, praten en perspectieven.

» Lees meerEerste masterclass Gezonde Korte Ketens regio Zuid-Holland boordevol kennisdeling en interactie


Eerste masterclass Gezonde Korte Ketens regio Zuid-Holland boordevol kennisdeling en interactie

Ook de regio Zuid-Holland is begonnen aan het programma Gezonde Korte Ketens. Ruim 30 telers en kwekers uit de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee kwamen 22 november bijeen bij Rabobank Het Haringvliet in Heinenoord. Ze kregen daar een inspirerende middag voorgeschoteld, waarin kennisdeling en interactie hand in hand gingen. Daarbij waren de ambities richting zorg uitermate voelbaar. Een bijeenkomst kortom, die naar meer smaakte.

» Lees meer27 november 2017 - LAB Podium Voeding Thoughts for Food! te Nijmegen


27 november 2017 - LAB Podium Voeding Thoughts for Food! te Nijmegen

Jongeren en voeding vormen een opmerkelijke combinatie, gaat voeding door de maag of eerst door het hoofd. Is voeding dus eerder opvoeding dan voeding? Of mag het ook gewoon lekker zijn? Of gaan goed en lekker soms samen? Op 27 november vindt in de Villa in Nijmegen het LAB Podium Voeding plaats. Onder leiding van Frans Laarakker wisselen korte presentaties en discussies elkaar af - onderbroken door een reclameboodschap. In de pauze presenteert de keuken van de Villa hapjes met een verhaal. Heb jij een mening over voeding? Praat dan mee!

» Lees meerKoninklijke onderscheiding voor Cathy van Beek


Koninklijke onderscheiding voor Cathy van Beek

Cathy van Beek is bij haar afscheid als bestuurslid van het Radboudumc onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Hubert Bruls van de gemeente Nijmegen. Cathy van Beek ontving de Koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten als bestuurder van het Radboudumc en haar maatschappelijke nevenactiviteiten.

» Lees meerMet FoodforCare nemen patienten Radboudumc meer eiwit en energie in


Met FoodforCare nemen patienten Radboudumc meer eiwit en energie in

Patiënten in het Radboudumc krijgen meer eiwitten en energie binnen met het voedingsconcept FoodforCare, blijkt uit onderzoek van Dorian Dijxhoorn en collega’s. Dit concept biedt zes kleine gerechten op een dag aan in plaats van traditioneel drie maaltijden per dag. Siebe Geerdsema, manager ziekenhuizen en zorgorganisaties bij FoodforCare, licht op het congres Zorg & Facilitair (23 november) de resultaten toe.

» Lees meerZeeuwse maaltijdservice met een missie


Zeeuwse maaltijdservice met een missie

Jos Ollebek uit Terneuzen stond vijftien jaar aan het roer van de maaltijdservice van ziekenhuis Zorgsaam in Zeeuws-Vlaanderen. Toen de organisatie in april dit jaar naar Middelburg verhuisde, besloot hij met behulp van de gemeente Terneuzen de nieuwe maaltijdservice Zo lekker op te richten. Hij kookt nu 130 maaltijden op een dag.

» Lees meerStart Gezonde Korte Ketens in Zuid-Holland verbindt agri/food-ondernemers en zorg


Start Gezonde Korte Ketens in Zuid-Holland verbindt agri/food-ondernemers en zorg

In de regio Hoekse Waard en Goeree Overflakkee begint in november het praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met de Rabobank Het Haringvliet. Het programma is gericht op agri/food-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg.

» Lees meer17 november 2017 – Congres start Groene Cirkel Duurzame en Innovatieve Landbouw en Voedselketens Rabobank Het Haringvliet


17 november 2017 – Congres start Groene Cirkel Duurzame en Innovatieve Landbouw en Voedselketens Rabobank Het Haringvliet

Naar aanleiding van diverse signalen uit de agrarische sector in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee is nagedacht over een manier om concreet aan de slag te gaan met de uitdagingen die er liggen op diverse gebieden. Op initiatief van de provincie Zuid-Holland, gemeenten en Rabobank Het Haringvliet wordt De Groene Cirkel Duurzame en Innovatie Landbouw en Voedselketens ingericht. Het doel is om op een duurzame en innovatieve manier de economische positie van boeren te verbeteren en te zorgen voor een toekomstbestendige sector. In het kader hiervan vindt op 17 november 2017 een congres plaats. Namens Diverzio zal directeur Koen Nouws Keij een workshop geven: Regionale zorgpartijen als nieuwe afzetmarkt.

» Lees meer9 november 2017 - Klimaattop Noord NL: Winst voor Milieu, Mens en Dier door Verbinding Agri en Zorg in Friesland, Groningen en Drenthe


9 november 2017 - Klimaattop Noord NL: Winst voor Milieu, Mens en Dier door Verbinding Agri en Zorg in Friesland, Groningen en Drenthe

Op 9 november 2017 organiseren de provincies Friesland, Groningen en Drenthe de Klimaattop Noord NL in het Energy Academy gebouw in Groningen. In Groningen, Friesland en Drenthe wil men écht werk maken van de voedseltransitie. Niet blijven mijmeren over een betere toekomst voor de volgende generatie, maar actie! Werken aan concrete plannen die bijdragen aan klimaatneutraliteit in 2050. Tijdens de Klimaattop ondertekenen 23 partijen de intentieverklaring om te komen tot Winst voor Milieu, Mens en Dier door Verbinding Agri en Zorg in Friesland, Groningen en Drenthe.

» Lees meerColumn Willem Lageweg: ‘Het roer moet om in agro en food’


Column Willem Lageweg: ‘Het roer moet om in agro en food’

Een transformatie van het voedselsysteem, dat is wat Willem Lageweg, kwartiermaker van de Transitiecoalitie Voedsel, voor ogen heeft. Duurzaamheid en gezondheid moeten prioriteit worden, bepleit hij in deze column voor Duurzaam Bedrijfsleven.

» Lees meer4 november 2017 - Ledenbijeenkomst Rabobank Kop van Noord-Holland: Wat je van dichtbij haalt is nog lekkerder!


4 november 2017 - Ledenbijeenkomst Rabobank Kop van Noord-Holland: Wat je van dichtbij haalt is nog lekkerder!

Er is in Nederland ontzettend veel voedsel te koop, maar weet u ook waar het vandaan komt? Lokale producten zijn vaak duurzamer en met meer zorg geproduceerd. Op zaterdag 4 november vond de ledenbijeenkomst van Rabobank Kop van Noord-Holland plaats op Texel. Op dit Waddeneiland worden veel lokale lekkernijen geproduceerd. Jacques Dekker van Diverzio vertelde aan de tot de nok toe gevulde zaal over het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel.

» Lees meerDiverzio één van de drie nieuwe Parels van de regio: idealistische cross-overs met landelijke impact


Diverzio één van de drie nieuwe Parels van de regio: idealistische cross-overs met landelijke impact

The Economic Board selecteerde drie bedrijven in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen om in de etalage te zetten met de Parel-award. Deze keer organisaties die een stap buiten de deur zetten en vernieuwende verbindingen aangaan met andere sectoren. Diverzio is uitgeroepen tot één van die parels. Het is de derde keer dat The Economic Board de Parel-awards uitreikt.

» Lees meerRegio Oost-Nederland Midden begint vol inspiratie aan Gezonde Korte Ketens


Regio Oost-Nederland Midden begint vol inspiratie aan Gezonde Korte Ketens

‘Wat je van dichtbij haalt is lekker’. Die gedachte stond woensdagmiddag 11 oktober centraal in de Rabobank Oost Betuwe in Elst. Daar kwamen tientallen agri- en food-ondernemers uit de regio Oost-Nederland Midden bijeen voor hun eerste Masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens. Het werd een inspirerende bijeenkomst, waarin overduidelijk werd dat er volop ambities leven in het creëren van een korte, directe keten van boer naar regionale zorgorganisaties.

» Lees meer11 oktober 2017 - Start Gezonde Korte Ketens in Oost-Nederland Midden


11 oktober 2017 - Start Gezonde Korte Ketens in Oost-Nederland Midden

In de regio Oost-Nederland Midden begint in oktober het praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgerold in samenwerking met de Rabobanken Arnhem en Omstreken, Maas en Waal, Oost Betuwe en Rijk van Nijmegen. Het programma is gericht op agri/food-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg.

» Lees meer29 september 2017 - Taskforce ’Gezond eten met ouderen’ van start


29 september 2017 - Taskforce ’Gezond eten met ouderen’ van start

De Taskforce “Gezond eten met ouderen” is vrijdag 29 september van start gegaan met Janny van der Heijden als boegbeeld. Gezond eten is essentieel voor ouderen om fit te blijven en gezond oud te worden. De Taskforce wil hiervoor goede ideeën en initiatieven verzamelen en er meer bekendheid aan geven en zal kleine en grote partijen als zorgaanbieders, supermarkten en groente- en fruitproducenten uitdagen om mee te werken. Namens Diverzio neemt directeur Koen Nouws Keij deel aan de taskforce.

» Lees meerConferentie 5 september 2017 - Prachtige resultaten én heerlijk duurzaam en gezond eten


Conferentie 5 september 2017 - Prachtige resultaten én heerlijk duurzaam en gezond eten

‘Visie, verhalen vertellen en verbinden’. Dat waren volgens dagvoorzitter Willem Lageweg in zijn samenvatting de drie kernbegrippen van de grote conferentie Duurzaam Gezond aan Tafel, die op 5 september in Wijchen werd gehouden. Die drie begrippen leidden dan samen weer tot een vierde ‘v’: vrolijkheid. Alle betrokkenen kunnen terugkijken op een uitermate geslaagde dag, boordevol inspiratie, mooie woorden, prachtige resultaten én heerlijk eten. Een topdag kortom, die absoluut naar méér smaakte.

» Lees meerBekijk hier het filmverslag conferentie Duurzaam Gezond aan Tafel 5 september 2017


Bekijk hier het filmverslag conferentie Duurzaam Gezond aan Tafel 5 september 2017

Op 5 september 2017 vond de grote conferentie van Duurzaam en Gezond aan Tafel plaats in Theater het Mozaïek in Wijchen. Het was met recht een topdag. The Economic Board maakte er dit filmverslag van.

» Lees meerBekijk hier de film met terugblik op landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel 2016-2017


Bekijk hier de film met terugblik op landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel 2016-2017

Door eten als lekker en goedkoop medicijn te beschouwen en stapsgewijs aan verbetering te werken, kun je als zorgorganisatie grote stappen zetten in de verbetering van de zorgmaaltijd. We hebben met het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel laten zien dat het kán, dat het belangrijk is, en dat het iedereen wat oplevert. Bekijk hier de compilatiefilm van de editie 2016 – 2017.

» Lees meer5 september 2017 - 100 zorgorganisaties rekenen af met voedselverspilling en besparen met lekker eten


5 september 2017 - 100 zorgorganisaties rekenen af met voedselverspilling en besparen met lekker eten

De helft minder voedselverspilling dan normaal en hoge waardering voor het eten. Dat hebben bijna 100 zorgorganisaties in Nederland in het afgelopen jaar bereikt. Ze realiseren zo een besparing van grofweg 5 miljoen euro. Tegelijk maakten de deelnemers hun eten fors duurzamer, door slimmer te werken én door te kiezen voor duurzame producten. Diverzio begeleidde de zorgorganisaties in het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel.

» Lees meerHandvest Duurzaam en gezond eten in de zorg


Handvest Duurzaam en gezond eten in de zorg

In het landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel 2016-2017 zijn meer dan 200 zorgprofessionals aan de slag gegaan met hun maaltijdvoorziening. Ze werkten aan verspilling, smaak, waardering van het eten, duurzame inkoop én kostenbesparingen. De ervaringen en inzichten binnen het landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel hebben geleid tot een gezamenlijk Handvest voor duurzaam en gezond eten in de zorg. Doe ook mee voor beter eten in de zorg!

» Lees meer29 september 2017 - NVTZ Congres Toezichthouden: verduurzaming vanuit zes perspectieven


29 september 2017 - NVTZ Congres Toezichthouden: verduurzaming vanuit zes perspectieven

Duurzaamheid, het onderwerp valt niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dagelijks horen we erover in de media. Het onderwerp is een onderdeel geworden in de samenleving. Hoe staat het met duurzaamheid in de zorg? Op deze dag komen zes perspectieven voorbij: nieuwe businessmodellen, personeelsbeleid, financiën, techniek, milieu/energie en voeding. Welke initiatieven zijn er al? Zijn er hulpmiddelen, die u kunt gebruiken als Raad van Toezicht? En hoe gaat u op een goede manier in dialoog met uw Raad van Bestuur om ideeën en initiatieven vorm te geven in uw organisatie? Jacques Dekker zal namens Diverzio een interactieve werksessie verzorgen.

» Lees meer15, 16 en 17 september 2017 - Willibrordus Draait Door (WDD) op Landgoed Willibrordus in Heiloo


15, 16 en 17 september 2017 - Willibrordus Draait Door (WDD) op Landgoed Willibrordus in Heiloo

De 3e editie van Willibrordus Draait Door (WDD) op Landgoed Willibrordus in Heiloo wordt vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september 2017 gehouden. Vanaf de start is de ondertitel van WDD “voeding voor de geest”. Met een knipoog naar de psychiatrie wordt voeding voor de geest een herkenbaar onderdeel van WDD en heeft de naam Vitamine G wat staat voor Groen Gezond Gelukkig. Jacques Dekker en Eric-Jan Wissink van Diverzio zullen o.a. acteren met een lezing en een smaaksessie.

» Lees meer5 september 2017 - Conferentie landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel


5 september 2017 - Conferentie landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel

Meer dan 200 professionals van wel 100 zorgorganisaties gingen van start in het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. In 6 regionale groepen werkten ze in masterclasses aan betere maaltijden voor onze patiënten en cliënten. Samen vormden zij een nieuwe landelijke beweging naar beter eten in de zorg. Komt het kantelpunt dichterbij? Diverzio presenteert de resultaten en ervaringen van het landelijk programma Duurzaam en Gezond aan Tafel tijdens een conferentie. We verzorgen een geanimeerd programma met bijzondere gastsprekers. In gesprekken aan de Chef’s Table gaan we een debat niet uit de weg. En proeven is geloven; op het foodcourt kunt u dit zelf ervaren met presentaties van zorgorganisaties en verrassende en innovatieve proeverijen.

» Lees meerLandelijk zorgmenu op 5 september 2017: samen naar beter eten in de zorg


Landelijk zorgmenu op 5 september 2017: samen naar beter eten in de zorg

Op 5 september 2017 worden de resultaten en ervaringen van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel gepresenteerd tijdens een conferentie. We willen op die dag ook heel graag onze patiënten, bewoners en cliënten laten meegenieten. Daarom bereiden op 5 september rond de 100 zorgorganisaties door heel Nederland een lekker, duurzaam en gezond landelijk menu.

» Lees meerRené Verdonk in Noordhollands Dagblad en in RTL4 tv-programma Foodmakers op zondag 25 juni 10.55 uur


René Verdonk in Noordhollands Dagblad en in RTL4 tv-programma Foodmakers op zondag 25 juni 10.55 uur

Samen met haar crew is Jet van Nieuwkerk, presentatrice van het tv-kook-programma Foodmakers, te gast bij de West-Friese broccoliteler Verdonk, die haar uitgebreid kennis laat maken met zijn product. “Ik zit midden in het hoofdseizoen en eigenlijk heb ik helemaal geen tijd voor dit soort dingen”, vertelt René Verdonk vlak voordat de opnames beginnen. “Maar dit is natuurlijk goed voor de groente zelf. Goed voor de sector en voor ons bedrijf. Veel mensen hebben geen flauw idee wat wij boeren precies allemaal doen. Op deze manier kun je dat mooi laten zien.” Verdonk was deelnemer aan het praktijkprogramma Gezonde Korte Ketens in Noord-Holland Noord. Een praktijkprogramma van Diverzio gericht op ondernemers in de agri-food die aan zorgorganisaties willen leveren. Verdonk heeft al zo’n 20 jaar een eigen bedrijf. Dat begon op een klein stukje land en zit nu op 200 hectare. Per seizoen teelt hij ruim 2 miljoen kilo broccoli.

» Lees meerNoord-Holland koploper in agri, voeding en gezondheid


Noord-Holland koploper in agri, voeding en gezondheid

Op 11 mei j.l. kwamen Noord Hollandse telers en zorgorganisaties bijeen bij de Rabobank in Den Helder. Tijdens een inspirerende bijeenkomst presenteerden 30 telers hun producten en diensten aan een panel van 10 zorgorganisaties. Dit als onderdeel van het regionale programma Gezonde Korte Ketens. Het programma is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg. Vers, gezond en duurzaam voedsel uit eigen regio als medicijn.

» Lees meer1 juni 2017 - Met korting naar Focus op de Zorgmaaltijd


1 juni 2017 - Met korting naar Focus op de Zorgmaaltijd

De maaltijd is en blijft één van de belangrijkste pijlers als het gaat om welbevinden in de zorg. Een lekkere en gezonde maaltijd maakt hét verschil voor de bewoner/patiënt. De ontwikkelingen staan hierbij niet stil! Daarom organiseert Gastvrije Zorg op 1 juni Focus op de Zorgmaaltijd. Tijdens dit middagsymposium worden de hot topics rondom eten en drinken behandeld. Wat is het effect van voeding op gezondheid en herstel? Hoe dring ik voedselverspilling terug? Is het zorgrestaurant een kans of een kostenpost?

» Lees meer29 mei 2017 - Uitreiking MVO Award 2017 Rijk van Nijmegen Uitdaging


29 mei 2017 - Uitreiking MVO Award 2017 Rijk van Nijmegen Uitdaging

Op maandag 29 mei maakt Rijk van Nijmegen Uitdaging bekend wie zich de winnaar van de MVO Award 2017 mag noemen. De finalisten zijn: Radboudumc, ByKay en ECO+BOUW. De MVO Award is een prijs voor het bedrijf uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Heumen, Nijmegen of Wijchen dat zich onderscheidt door aantoonbaar maatschappelijk verantwoord te ondernemen en dat zichtbaar betrokken is bij onze regio. Met de uitreiking van de MVO Award wordt dit bedrijf in de spotlights gezet. Rabobank Rijk van Nijmegen is de hoofdsponsor van dit jaarlijkse evenement.

» Lees meer11 mei 2017 - Telers en kwekers pitchen hun aanbod richting zorg op bijzondere slotbijeenkomst Gezonde Korte Ketens


11 mei 2017 - Telers en kwekers pitchen hun aanbod richting zorg op bijzondere slotbijeenkomst Gezonde Korte Ketens

Op 11 mei a.s. vindt in Den Helder een bijzondere bijeenkomst plaats. Dan ontmoeten bijna 40 regionale agri/food ondernemers een twintigtal inkopers van zorginstellingen. Dit is een combinatie van twee mooie projecten die in het noorden van Nederland plaats vinden. Het programma ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ is inmiddels een landelijke beweging waarbij zorgorganisaties regionaal, duurzaam en vers gaan koken. Het traject ‘Gezonde Korte Ketens’ is juist vanuit de agrarische / food hoek ingestoken waarbij voedselproducenten kijken naar de mogelijkheden voor regionale afzet bij zorginstellingen.

» Lees meer20 april 17.00 uur uitzending TV Noord-Holland: Vers voedsel uit de regio wordt trend in verzorgingshuizen Noord-Holland


20 april 17.00 uur uitzending TV Noord-Holland: Vers voedsel uit de regio wordt trend in verzorgingshuizen Noord-Holland

Stichting Vrijwaard in Den Helder probeert zoveel mogelijk maaltijden met regionale producten te serveren aan hun cliënten. Witlof uit Breezand, vlees van de lokale slager en natuurlijk vis van de visspecialist in de stad. En het is een succes dat overgenomen gaat worden. "We willen de mensen maaltijden serveren met producten die ze kennen en herkennen", zegt Ivar Borst, coördinator voeding bij de zorginstelling. "De mensen kennen onze slager en groenteboer. En natuurlijk wordt de vis hier de haven binnengevaren. Hoe mooi is het dat de visboer de vis op de veiling koopt die later bij ons op het bord ligt." 20 april 17:00 uur uitzending NH TV over vers voedsel in Noordhollandse verzorgingshuizen.

» Lees meerCampagne Gezonde Korte Ketens: Telers en kwekers vol ambitie bij Bejo Zaden


Campagne Gezonde Korte Ketens: Telers en kwekers vol ambitie bij Bejo Zaden

Een prachtige groep telers en kwekers uit Noord-Holland neemt sinds enige tijd – als eerste in Nederland – deel aan het programma Gezonde Korte Ketens. Daarvoor stond op 12 april de derde Masterclass op het programma. Na eerder samen te zijn gekomen bij de Rabobank en in het Westfriesgasthuis, ging het gezelschap nu terug naar de bron: het indrukwekkende bedrijf van Bejo Zaden in Warmenhuizen. Het werd weer een middag vol inspiratie en ambities.

» Lees meer10 april 2017 - Netwerkbijeenkomst Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg


10 april 2017 - Netwerkbijeenkomst Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg

Op maandag 10 april organiseert de Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg een inspirerende netwerkbijeenkomst voor alle aangesloten partijen. Doel is om de balans op te maken van anderhalf jaar Green Deal. Hoe ver zijn we in het realiseren van de ambitie, maar vooral, wat staat ons de komende anderhalf jaar nog te doen?

» Lees meer31 maart 2017 - Jelle Ferwerda zwaait af bij Diverzio


31 maart 2017 - Jelle Ferwerda zwaait af bij Diverzio

Jelle Ferwerda is met ingang van april 2017 voorzitter-af van Diverzio, de stichting voor verbetering van het eten in de zorg. Ferwerda stond als hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek aan de wieg van de stichting. In zijn zesjarige termijn als oprichter en bestuurder zag hij de stichting groeien en tot mooie resultaten komen. Inmiddels heeft Diverzio 150 zorgorganisaties in beweging kunnen brengen naar verbetering van hun maaltijdvoorziening voor ouderen, patiënten of cliënten. Ferwerda richt zich onder meer op uitbouw van zijn eigen onderneming FKA.

» Lees meer27 maart 2017 - Verse streekproducten voor cliënten Wilgaerden


27 maart 2017 - Verse streekproducten voor cliënten Wilgaerden

Op maandag 27 maart 2017 ondertekenen Wilgaerden, Distrivers en Atlantis Handelshuis een leveringscontract voor een nieuw voedingsconcept. Wilgaerden wil meer aandacht voor vers bereid eten met 50% streekgebonden producten. Samen willen ze de voedselverspilling drastisch verminderen en de regionale economie zoveel mogelijk ondersteunen. Wilgaerden streeft naar een restaurantformule waarin gezond en gastvrij centraal staan. Naast zoveel mogelijk vers en regionaal eten willen ze de voedselverspilling met de helft reduceren. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen.

» Lees meerCampagne Gezonde Korte Ketens: telers en kwekers vol inspiratie na bezoek aan Westfriesgasthuis


Campagne Gezonde Korte Ketens: telers en kwekers vol inspiratie na bezoek aan Westfriesgasthuis

De tweede Masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens, bedoeld om een verbinding te creëren tussen agrifood-ondernemers en zorginstellingen, vond woensdag 15 maart plaats bij een ziekenhuis. Ruim 40 telers en kwekers waren die middag te gast bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. Daar konden ze letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken nemen. Het werd een middag vol inspiratie, contacten en ideeën.

» Lees meer14 februari 2017 - Programma Gezonde Korte Ketens slaat brug tussen agri/food en zorg


14 februari 2017 - Programma Gezonde Korte Ketens slaat brug tussen agri/food en zorg

Een korte directe keten creëren, van agri/food ondernemers naar zorgorganisaties in hun regio. Dat is het doel van het programma Gezonde Korte Ketens van stichting Diverzio, dat op 14 februari van start ging in Noord-Holland Noord. Op het kantoor van de Rabobank West-Friesland in Zwaagdijk-Oost waren zo’n 50 regionale telers en kwekers aanwezig voor de eerste van vier Masterclasses. Het werd een middag vol informatie, interactie én inspiratie.

» Lees meer14 februari - start programma Gezonde Korte Ketens in Noord Holland


14 februari - start programma Gezonde Korte Ketens in Noord Holland

Noord-Holland heeft vanaf 14 februari de primeur van het nieuwe praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgerold samen met de Rabobanken Alkmaar en omgeving, Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Het programma is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg. Het programma wordt aangeboden in samenwerking met Atlantis Handelshuis BV, GreenPort Noord-Holland Noord, gemeenten en de provincie Noord-Holland.

» Lees meer15 februari 2017 - start van extra groep Duurzaam en Gezond aan Tafel


15 februari 2017 - start van extra groep Duurzaam en Gezond aan Tafel

In november 2016 gingen vijf regionale groepen van start in het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel Had u erbij willen zijn? Dan is er nog een kans: in februari gaat nóg een groep van start. Deze is bedoeld voor zorgorganisaties waarvoor de start in november te vroeg kwam, of die alsnog graag deel uit willen gaan maken van dé landelijke beweging voor beter eten en drinken in de zorg. Startdatum voor deze groep is 15 februari 2017.

» Lees meer23 januari 2017 - Nationaal Zorgdebat


23 januari 2017 - Nationaal Zorgdebat

Draaien kwetsbare ouderen op voor de miljardenbezuinigingen in de zorg? Het is het centrale thema van het Nationaal Zorgdebat dat MAX maandag 23 januari om 20.25 uur op NPO 2 uitzendt, live vanuit het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het debat wordt gepresenteerd door Elles de Bruin en Cees Grimbergen.

» Lees meerLedenbijeenkomsten Samen aan tafel van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland groot succes


Ledenbijeenkomsten Samen aan tafel van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland groot succes

Voor veel oudere mensen op het Friese platteland is langer thuis blijven wonen absoluut prioriteit. Gezonde voeding, duurzame energie, een betere aansluiting van onderwijs en bedrijfsleven, werkgelegenheid en innovatie scoren ook hoog. Meer dan 1.200 Rabobank leden hebben deze maatschappelijke voorkeuren kenbaar gemaakt. Dit gebeurde tijdens meerdere Samen aan Tafel ledendiners in Thialf Heerenveen. Strategisch adviseur van Diverzio Jacques Dekker was één van de gastsprekers.

» Lees meer21 december 2016 - Koken met Karakter smaakt naar méér


21 december 2016 - Koken met Karakter smaakt naar méér

Nadat eerder al eens lunchgerechten waren bereid stond de tweede werksessie van het programma Koken met Karakter in het teken van de warme maaltijden. Een groep cliënten én medewerkers van GGZ Noord-Holland-Noord ging enkele dagen vóór kerst de keuken in met culinair adviseur en smaakexpert Eric-Jan Wissink van Diverzio.

» Lees meer28-29 november 2016 - World Healthcare Forum te Den Haag


28-29 november 2016 - World Healthcare Forum te Den Haag

De afgelopen jaren is het World Healthcare Forum uitgegroeid tot een uniek platform waarbij de verbetering van de wereldwijde gezondheidszorg centraal staat. Ook dit jaar komt het gehele World Healthcare Forumnetwerk samen op het World Healthcare Forum event. Vooraanstaande sprekers op nationaal en internationaal niveau verzorgen een presentatie. O.a. Minister Edith Schippers en prinses Laurentien zullen spreken, maar ook Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio.

» Lees meer17 november 2016 - ‘Food-held’ Jos Ollebek op Dag van de Gastvrijheid


17 november 2016 - ‘Food-held’ Jos Ollebek op Dag van de Gastvrijheid

Het is een verhaal dat leest als een jongensboek: hoe Jos Ollebek tegen de stroom in bleef zwemmen voor een gezonde en verse maaltijd voor zijn bejaarde cliënten. Met succes. Hij deelt zijn ervaringen op de Dag van de Gastvrijheid op 17 november.

» Lees meer14 november 2016 - TV-uitzending NPO Vara Groen Licht over voedselverspilling in de zorg


14 november 2016 - TV-uitzending NPO Vara Groen Licht over voedselverspilling in de zorg

Vara programma Groen Licht gaat op bezoek bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen die als eerste begon met beter en verser koken voor de patiënten. Daarvoor had de kliniek voormalig topkok Jelle Ferwerda aangetrokken. Bij de Sint Maartenskliniek is de verspilling van eten teruggedrongen tot 1-3%. Groen Licht ging ook kijken bij het Westfriesgasthuis in Hoorn dat volgens het principe van Diverzio werkt; zij hebben hun verspilling weten terug te brengen van 40% tot 6%.

» Lees meer14 november 2016 - Samen gestart naar beter eten in de zorg


14 november 2016 - Samen gestart naar beter eten in de zorg

In Sneek, Heiloo, Uden, Nijmegen en Capelle aan de IJssel gingen de afgelopen 2 weken de regionale groepen van Duurzaam Gezond aan Tafel van start met de eerste masterclass. Deze (ruim) 150 mensen gaan zich de komende tijd inzetten om de maaltijdvoorziening in hun organisatie onder de loep te nemen en te verbeteren. In heel Nederland is de zorg dus in beweging voor minder voedselverspilling, lagere kosten, meer smaak en duurzaamheid.

» Lees meer3 november 2016 - Winnaars Herman Wijffels Innovatieprijs bekend


3 november 2016 - Winnaars Herman Wijffels Innovatieprijs bekend

Aqua-Terra Nova & Moor Filtertechniek, AquaBattery en Hersenz zijn de winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016. Ze hebben elk € 20.000 gewonnen die ze kunnen gebruiken om hun innovatie door te ontwikkelen. Daarnaast verwerven zij toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen 3 november uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event in Nijmegen.

» Lees meer3 november 2016 - Herman Wijffels Innovatie Event voor duurzaam ondernemen te Nijmegen


3 november 2016 - Herman Wijffels Innovatie Event voor duurzaam ondernemen te Nijmegen

Dit jaar zijn er 250 inzendingen voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. Een kleine 30 vernieuwende deelnemers gaat door naar de volgende ronde. De jury bezoekt deze bedrijven en beoordeelt hun businesscase. De negen finalisten zijn bekend. Zij maken kans op een van de drie juryprijzen van € 20.000, die op 3 november worden uitgereikt in het Cinemec te Nijmegen.

» Lees meer1 november 2016 - Landelijke beweging voor beter eten in de zorg van start


1 november 2016 - Landelijke beweging voor beter eten in de zorg van start

Zorgorganisaties in het hele land komen vanaf vandaag in actie voor een structurele verbetering van het eten voor hun patiënten, kwetsbare ouderen én jongeren. Deze landelijke beweging ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ is het initiatief van Diverzio. Meer dan 100 deelnemers hebben zich aangesloten om samen de zorgmaaltijden naar een hoger plan tillen: lekkerder, duurzamer én goedkoper. Vandaag start de eerste bijeenkomst, voor de regio Friesland / Noord-Nederland, bij het Antonius ziekenhuis te Sneek.

» Lees meer1 november 2016 - Diverzio aan tafel bij Jort Kelder tijdens bijeenkomst Rabobank Rijk van Nijmegen


1 november 2016 - Diverzio aan tafel bij Jort Kelder tijdens bijeenkomst Rabobank Rijk van Nijmegen

Dinsdag 1 november is een belangrijke dag voor stichting Diverzio. Niet alleen gaat die dag het landelijke programma Duurzaam en gezond aan tafel van start: directeur Koen Nouws Keij is diezelfde avond één van de tafelgasten tijdens een grote coöperatiebijeenkomst van Rabobank Rijk van Nijmegen. In De Vereeniging schuift hij aan bij presentator Jort Kelder, om daar te praten over Duurzaam en gezond aan tafel. Dit alles in het kader van het thema van de bijeenkomst: Rijk van Nijmegen 2025.

» Lees meerZorg en landbouw in Noord-Holland-Noord werken samen toe naar gezonde maaltijd tegen eerlijke prijs


Zorg en landbouw in Noord-Holland-Noord werken samen toe naar gezonde maaltijd tegen eerlijke prijs

Zorgorganisaties en agrarisch ondernemers gaan het komend jaar met elkaar samenwerken in de regio Noord-Holland-Noord. Zo krijgen patiënten en ouderen goed eten en boeren een eerlijke prijs. Twee ontwikkelprogramma’s brengen de werelden van zorg en landbouw bij elkaar. De Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland stellen samen met stichting Diverzio zorgorganisaties én boeren in staat om de ‘regionale voedselketen’ te sluiten.

» Lees meerBestuurder Gastronomisch Gilde stapt in Duurzaam en Gezond aan Tafel


Bestuurder Gastronomisch Gilde stapt in Duurzaam en Gezond aan Tafel

Hans Everse, vice-voorzitter van het Gastronomisch Gezelschap (voorheen Koksgilde en Gilde van Nederlandse Meesterkoks), gaat met zijn zorgorganisatie Cleijenborch het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel volgen. Zo hoopt hij collega zorgorganisaties in zijn regio mee te nemen naar beter eten, hogere tevredenheid, minder verspilling en duurzame inkoop.

» Lees meer7 september 2016 - Maaltijden in de zorg kunnen ingrijpend beter


7 september 2016 - Maaltijden in de zorg kunnen ingrijpend beter

De maaltijden in de zorg kunnen binnen een jaar lekkerder, verser en duurzamer, en dat hoeft geen cent meer te kosten. Beter nog, de verspilling wordt er minder van en er wordt bespaard: grofweg € 50.000,- per organisatie. Het is een kwestie van een aantal simpele, maar essentiële stappen. Dat is de ervaring van stichting Diverzio met 14 Friese zorgorganisaties afgelopen jaar. In het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ kan een fors deel van de zorg in Nederland samen miljoenen besparen en honderdduizenden mensen gelukkiger maken.

» Lees meerStichting Samen Zorgen: eerste deelnemer ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ voor beter eten in de zorg


Stichting Samen Zorgen: eerste deelnemer ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ voor beter eten in de zorg

Stichting Samen Zorgen uit de Betuwe heeft zich als eerste deelnemer formeel ingeschreven voor het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. Daarin gaan zorgorganisaties samen hun eten verbeteren, minder verspillen en duurzamer werken. Ze besparen er kosten mee en zorgen beter voor hun patiënten of bewoners. Samen Zorgen biedt senioren een veilig thuis of ondersteuning in eigen huis en heeft locaties in Herveld en Heteren.

» Lees meerKoken met Karakter - GGZ NHN en Diverzio gaan voor duurzaam en gezond eten op de afdeling


Koken met Karakter - GGZ NHN en Diverzio gaan voor duurzaam en gezond eten op de afdeling

Tijdens de eerste werksessie van Koken met Karakter in de Trog in Heiloo leerden medewerkers van Hooge Venne en Kapelbuurt/Ypehof over gezond eten. Ze gingen er ook letterlijk mee aan de slag onder begeleiding van Diverzio en chef Kai Kloss van GGZ NHN.

» Lees meer27 september 2016 - Rabobank Marktplaats Rijk van Nijmegen 2025


27 september 2016 - Rabobank Marktplaats Rijk van Nijmegen 2025

Interessant initiatief van Rabobank Rijk van Nijmegen: de bank zette een visie neer op de regio in 2025 en bundelde daaromheen 25 innovatieprojecten die die visie kunnen realiseren. Inwoners, ondernemers, overheid en onderwijs bundelen in die projecten hun krachten. Onderwerpen zijn duurzame woningbouw of zorg, reductie van afval, circulaire economie in de regio, inclusief ondernemen, etc. Uiteraard is Diverzio hierbij. Op 27 september in de vroege avond presenteren de projecten zich. Kom langs voor een praatje of kies een project om aan bij te dragen!

» Lees meerDuurzaam en Gezond aan Tafel op landelijke agenda


Duurzaam en Gezond aan Tafel op landelijke agenda

Schrik niet: in 2016 gaat de standaard in de zorgmaaltijd definitief óm...gezond en vers eten voor zorgbewoners en patiënten in héél Nederland. De goede resultaten van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Friesland mogen gezien worden. En dat worden ze gelukkig ook. De tijd is dan ook rijp voor een landelijke uitrol van het programma. Daarover leest u meer op www.duurzaamgezondaantafel.nl

» Lees meer28 juni 2016 - Koninklijke onderscheiding voor Willem Lageweg bij afscheid MVO Nederland


28 juni 2016 - Koninklijke onderscheiding voor Willem Lageweg bij afscheid MVO Nederland

Op het afscheidssymposium ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van MVO Nederland, is Willem Lageweg (1951) benoemd als officier in de Orde van Oranje Nassau. Een keur van sprekers roemde zijn inzet voor de verduurzaming van Nederland. Lageweg zelf bedankte vooral alle koplopers met wie hij de afgelopen tien, vijftien jaar maatschappelijk verantwoord ondernemen in het bedrijfsleven op de kaart heeft gezet. De nieuwe directeur, Maria van der Heijden, reikte de Ambitie 2020 Award uit. Een prijs voor een icoonproject op het gebied van de circulaire en inclusieve economie.

» Lees meer14 juni 2016 - Diverzio zoekt een ervaren projectleider


14 juni 2016 - Diverzio zoekt een ervaren projectleider

Diverzio heeft de afgelopen jaren al meer dan 50 zorgorganisaties eerste stappen helpen zetten op weg naar tevreden en gezonde eters, duurzame inkoop, minder verspilling en een gezond kostenplaatje. Omdat we het komend jaar nog eens 150 zorgorganisaties gaan bereiken met onze ontwikkelprogramma’s, hebben we dringend behoefte aan een supergoede organisator en coördinator. Wil jij, samen met ons, ook het verschil maken?

» Lees meer31 mei 2016 - tv-uitzending NPO3 Hoe werkt je smaak eigenlijk?


31 mei 2016 - tv-uitzending NPO3 Hoe werkt je smaak eigenlijk?

Zoet, zout , zuur, bitter en umami? Hoeveel smaken zijn er eigenlijk? En hoe werkt dat dan? In de tv-uitzending 3Doc Hoe werkt je smaak? krijg je antwoord op vragen waarvan het antwoord op het puntje van je tong ligt.

» Lees meer26 mei 2016 - Noorse zorgdelegatie op werkbezoek bij Sint Maartenskliniek en stichting Diverzio


26 mei 2016 - Noorse zorgdelegatie op werkbezoek bij Sint Maartenskliniek en stichting Diverzio

Een delegatie van een aantal ziekenhuizen en ouderenzorginstellingen uit Noorwegen bracht een werkbezoek aan de Sint Maartenskliniek, bij Nijmegen. Aansluitend daarop werd voor een werksessie aangeschoven bij stichting Diverzio in Wijchen. Op beide locaties werden de Scandinavische bezoekers gastvrij ontvangen en werd van gedachten gewisseld over de visies op gezond en duurzaam eten en drinken in de zorg. Deze internationale kennisuitwisseling smaakte voor alle betrokken partijen naar méér.

» Lees meer14 april 2016 - Zorgorganisatie Omring serveert vers eten uit eigen streek


14 april 2016 - Zorgorganisatie Omring serveert vers eten uit eigen streek

Op 14 april aten de senioren in 4 verpleeg/verzorgingshuizen van Omring een lekkere huisgemaakte lasagne boordevol verse vitamines uit de streek. Het is de start van een pilot die Omring samen met Atlantis Handelshuis doet om het eten voor haar bewoners en cliënten gezonder, smakelijker en duurzamer te maken.

» Lees meerDuurzaam en Gezond aan Tafel bij De Friesland: mooie woorden, prachtige resultaten


Duurzaam en Gezond aan Tafel bij De Friesland: mooie woorden, prachtige resultaten

Na een intensief programma van ruim een jaar, mochten de 14 deelnemende zorginstellingen uit Noord-Nederland, aan het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel op woensdag 6 april hun certificaten in ontvangst nemen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst, op het hoofdkantoor van De Friesland Zorgverzekeraar. Het werd een samenzijn vol mooie woorden, prachtige resultaten én heerlijke duurzame hapjes.

» Lees meerNoord-Nederlandse zorginstellingen zetten nieuwe standaard voor gezond en duurzaam eten


Noord-Nederlandse zorginstellingen zetten nieuwe standaard voor gezond en duurzaam eten

14 zorgorganisaties in de regio Friesland hebben in anderhalf jaar tijd mooie resultaten geboekt in het programma Duurzaam en Gezond aan tafel. Hun voedselverspilling is gedaald tot ver onder het landelijk gemiddelde, er wordt duurzamer ingekocht en de patiënten en cliënten geven het eten een hogere waardering. Ook het financiële plaatje is een stuk gezonder geworden. Stichting De Friesland, stichting Diverzio en Antonius Zorggroep kijken met trots terug op het project én met vertrouwen naar de toekomst.

» Lees meerCompilatie programma Duurzaam en Gezond aan Tafel Friesland


Compilatie programma Duurzaam en Gezond aan Tafel Friesland

Verschillende zorgorganisaties uit Friesland, Groningen en Noord-Holland Noord – ziekenhuizen, GGZ-instellingen en ouderzorg – hebben in een unieke samenwerking een belangrijke stap gezet in het duurzaam en gezond maken van hun maaltijdvoorziening. Dat konden zij doen in een programma gedragen door Stichting De Friesland (nauw verbonden met De Friesland Zorgverzekeraar), stichting Diverzio en de Antonius Zorggroep. Er is een film te bekijken om zo een impressie te krijgen van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Friesland.

» Lees meer6 april 2016 Commissaris van de Koning op bijeenkomst Duurzaam en gezond aan tafel


6 april 2016 Commissaris van de Koning op bijeenkomst Duurzaam en gezond aan tafel

Er is de afgelopen anderhalf jaar in de regio Friesland een mooie en belangrijke ontwikkeling op gang gekomen rondom het eten in de zorg, via het programma: Duurzaam en Gezond aan Tafel. Op grote schaal hebben een 14-tal verschillende zorgorganisaties –ziekenhuizen, GGZ, ouderenzorg- samen met elkaar gewerkt aan verbetering van hun maaltijdvoorziening. Tijdens de bijeenkomst geven we inkijk in de processen en de resultaten. Aanwezig zullen zijn de Commissaris van de Koning van Friesland John Jorritsma en Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en bekend van de (gewonnen) Klimaatzaak tegen de Staat en van The Climate Miles, alsook de 14 deelnemende zorgorganisaties.

» Lees meer24 maart 2016 - Diverzio ondersteunt ZorgSaam bij optimaliseren voedingsvisie


24 maart 2016 - Diverzio ondersteunt ZorgSaam bij optimaliseren voedingsvisie

Op diverse plaatsen in het land maken zorgorganisaties werk van duurzaam en gezond eten en drinken. Zorgkoepel ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen is zo’n organisatie. Daar heeft hoofd voeding Jos Ollebek de afgelopen twee jaar door zijn bevlogenheid flinke stappen kunnen zetten. Door nu de samenwerking met stichting Diverzio te zoeken wil ZorgSaam de visie en samenwerking in Zeeuws-Vlaanderen verder uit gaan bouwen. ‘Alles wat er hier nu staat, moet door Diverzio worden geborgd in de Zeeuwse klei’, stelt Ollebek enthousiast. ‘En dat is nog maar het begin. We kunnen met elkaar nog veel dieper.’

» Lees meerDiverzio introduceert het eerste online dashboard voor verbetering van de zorgmaaltijd


Diverzio introduceert het eerste online dashboard voor verbetering van de zorgmaaltijd

Vanaf 6 april is een nieuwe online tool bereikbaar voor zorgorganisaties die verspilling willen aanpakken, hun maaltijd willen verduurzamen, de tevredenheid van hun eters verbeteren en de kosten in hun greep houden. Dat is het Diverzio Dashboard. Met het nieuwe Diverzio Dashboard meten zorgorganisaties kosten, effect en verspilling van hun maaltijdvoorziening, identificeren ze verbeterpunten en voeren die uit.

» Lees meer14 maart 2016 - Vrijwaard toont lef en kiest voor ambachtelijke keuken


14 maart 2016 - Vrijwaard toont lef en kiest voor ambachtelijke keuken

Lekker, gezond en duurzaam eten. Wat wil een mens nou nog meer? Bij Vrijwaard in Den Helder hebben ze dat begrepen. De Noord-Hollandse zorgorganisatie heeft de afgelopen periode in samenwerking met Diverzio het keukenproces stevig onder handen genomen. Dat heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van gastvrijheid, beleving en kwaliteit van de maaltijd. Tevens heeft men forse kostenbesparingen gerealiseerd gecombineerd met méér dan een halvering van de voedselverspilling. Vrijwaard is klaar voor de toekomst.

» Lees meer28 januari 2016 - Middagje Wijchen smaakte naar méér


28 januari 2016 - Middagje Wijchen smaakte naar méér

Het moest een feestje worden en dat werd het ook. Op de laatste donderdag van januari kwamen gasten vanuit heel het land naar Wijchen, om daar de officiële opening van de nieuwe werk-, proef- en ontmoetingsruimte van stichting Diverzio bij te wonen. Het werd een middag vól enthousiasme, waarin zowel kennis als allerhande lekkernijen werden gedeeld. Een middag die letterlijk en figuurlijk naar méér smaakte.

» Lees meer28 januari 2016 - Stichting Diverzio opent nieuwe proef- en werklokaal in Wijchen


28 januari 2016 - Stichting Diverzio opent nieuwe proef- en werklokaal in Wijchen

Op donderdag 28 januari 2016 opent Diverzio haar nieuwe proef- en werklokaal in het Mozaïek in Wijchen. Tijdens deze bijzondere en feestelijke middag is er een exclusief mini symposium met boeiende sprekers en inspiratie sessies waarin alle zintuigen aan bod komen. Het gaat bij ons die middag over samenwerking landbouw en zorg (Mr. Jacques Dekker), duurzame en gezonde zorg (Helene van der Vloed, MVO Nederland), smaak zonder twist (Jelle Ferwerda over smaak en smaakoptimalisatie), de winst van duurzaam en gezond eten in de zorg (Koen Nouws Keij) en ‘gewoon’ over lekker, gezond en verrassend eten. Van chocoladefestijn tot bietenbal.

» Lees meerFijne feestdagen en een gezond en duurzaam 2016!


Fijne feestdagen en een gezond en duurzaam 2016!

Namens het hele team van Diverzio wensen wij u fijne feestdagen en een duurzaam en gezond 2016!

» Lees meerInspirerende vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ bij GGZ Noord-Holland-Noord


Inspirerende vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ bij GGZ Noord-Holland-Noord

Op woensdag 25 november vond de vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ plaats op een bijzondere locatie op het terrein –landgoed Willibrordus- van GGZ Noord-Holland-Noord in Heiloo. Lucretia d’Fonseca, directeur organisatie divisie maatschappelijke psychiatrie, heette de deelnemers van de 14 deelnemende zorginstellingen uit de regio Friesland en Noord-Holland van harte welkom in Theeschenkerij de Trog.

» Lees meerDiverzio betrekt nieuwe werk- en ontmoetingsplek in ’t Mozaïek te Wijchen


Diverzio betrekt nieuwe werk- en ontmoetingsplek in ’t Mozaïek te Wijchen

Het Mozaïek is een bruisend sociaal-cultureel en educatief centrum in Wijchen. In het duurzame gebouw -een voormalig schoolgebouw zijn meer dan 25 zelfstandig opererende maatschappelijke organisaties en bedrijven gevestigd. Hans Jansen – directeur ´t Mozaïek: “We zijn verheugd dat stichting Diverzio zich vestigt in ´t Mozaïek. Een ondernemende maatschappelijke organisatie die zich inzet voor duurzaam en gezond eten in de zorg. Met onze faciliteiten in het Mozaïek kunnen wij een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Diverzio. Het is een bijzondere aanvulling voor de mooie diversiteit aan organisaties die dagelijks werken en elkaar ontmoeten in het Mozaïek.”

» Lees meer13 november 2015 - Debat: Voeding als medicijn te Leeuwarden


13 november 2015 - Debat: Voeding als medicijn te Leeuwarden

De Friesland Zorgverzekeraar organiseert op vrijdag 13 november 2015 het debat: “Voeding als medicijn” in het WTC in Leeuwarden. Marijke Roskam (BNR, N Channel) is dagvoorzitter. Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gezonde leefstijl bevordert de kwaliteit van leven. Dat voeding er ook voor kan zorgen dat ziektes worden genezen zorgt voor meer discussie. De Friesland brengt graag de rol van voeding als preventief hulpmiddel naar voren. Het debat is bedoeld voor huisartsen, POH-ers, diëtisten en wijkverpleegkundigen.

» Lees meerGreen Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg


Green Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg

Om de verduurzaming in de zorg te versnellen ondertekenden ruim 54 partijen, waaronder Diverzio, dinsdag 27 oktober de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’. Omdat zorgaanbieders in Nederland grootverbruikers zijn van bijvoorbeeld energie, water en voedsel is veel winst te behalen. De ondertekenaars gaan kennis en ervaringen delen én een duurzame bedrijfsvoering hoger op de agenda zetten.

» Lees meer27 oktober 2015 - Green Deal 'Nederland op weg naar duurzame Zorg'


27 oktober 2015 - Green Deal 'Nederland op weg naar duurzame Zorg'

De afgelopen tijd is door een coalitie van partijen, waaronder Diverzio, gewerkt aan de totstandkoming van de Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg. Op dinsdag 27 oktober zal de Green Deal feestelijk worden ondertekend in de Hermitage in Amsterdam onder leiding van Esther Agricola, directeur Ruimte en Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam. Minister Schippers zal namens de Rijksoverheid de Green Deal ondertekenen. Wethouder Choho is gastheer en ondertekent namens de Gemeente Amsterdam.

» Lees meer14 oktober 2015 – MVO Expeditie bijeenkomst 4 'Milieu en inkoop' te Groningen


14 oktober 2015 – MVO Expeditie bijeenkomst 4 'Milieu en inkoop' te Groningen

Op woensdag 14 oktober vindt de vierde collectieve bijeenkomst van de MVO Expeditie Duurzame Zorg Noord plaats. Tijdens de MVO Expeditie Duurzame Zorg verkennen deelnemers op gestructureerde wijze alle daarvoor relevante thema’s. Verschillende thematische experts fungeren als gids en praktijkverdieping vindt plaats door intensieve uitwisseling tussen de deelnemende koplopers. Maatwerkondersteuning helpt de deelnemers vervolgens om de nieuwe inzichten door te laten werken in de eigen situatie. Key note spreker Marjan Minnesma is directeur van Urgenda, een stichting die Nederland van onderop en vanuit het bedrijfsleven wil verduurzamen. Op dit moment zijn zij veel in het nieuws vanwege de zaak die zij begonnen tegen de Staat van Nederland om iets te doen tegen de klimaatverandering. Daarnaast werd Marjan driemaal verkozen tot #1 in De duurzame 100 van Trouw.

» Lees meerGeanimeerde derde Masterclass in Drachten


Geanimeerde derde Masterclass in Drachten

De derde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ vond woensdag 30 september plaats bij ZuidOostZorg in Drachten. Op de fraaie locatie Neibertilla kwamen vertegenwoordigers van de 14 deelnemende zorginstellingen uit de regio Friesland en Noord-Holland bij elkaar om kennis en ervaringen te delen. Zij waren méér dan ‘wolkom’ bij Erik Willems (business unit manager voeding) en zijn team. Die haalden alles uit de kast om de gasten een smakelijk kijkje in de keuken te bieden, compleet met een bezoek aan de eerlijke winkel én het proeven van bitterballen, gevuld met suikerbrood, aan toe.

» Lees meer11 juni 2015 - Onderscheidingen voor topvrouw MVO in de zorg


11 juni 2015 - Onderscheidingen voor topvrouw MVO in de zorg

Diana Monissen, tot gisteren voorzitter van de Raad van Bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar, is bij haar afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook ontving zij de CdK-penning van de Friese Commissaris van de Koning.

» Lees meerDiverzio feliciteert Westfriesgasthuis met titel ‘meest gastvrije ziekenhuis van Nederland’


Diverzio feliciteert Westfriesgasthuis met titel ‘meest gastvrije ziekenhuis van Nederland’

Het Westfriesgasthuis in Hoorn is verkozen tot ‘meest gastvrije ziekenhuis van Nederland’. Als winnaar van de Gastvrijheidszorg Award 2015 van Gastvrijheidszorg met Sterren werd het ziekenhuis gewaardeerd met de maximale vijf sterren. Diverzio feliciteert het ziekenhuis, waarmee wordt samengewerkt in de regio Greenport Noord-Holland Noord, met deze fraaie en welverdiende titel. De jury van Gastvrijheidszorg met Sterren omschrijft het Westfriesgasthuis als ‘een ziekenhuis dat de patiënten verwelkomt met oprechte interesse. Gastvrijheid is goed verankerd in hoofd en hart.’ Onder andere de samenwerking met sterrenkok Ron Blaauw wordt geroemd.

» Lees meerVliegende start Masterclass Duurzaam en gezond aan tafel


Vliegende start Masterclass Duurzaam en gezond aan tafel

In het Antonius Ziekenhuis in Sneek vond op woensdag 27 mei de aftrap plaats van het duurzaamheidsprogramma Duurzaam en gezond aan tafel. Dit programma is een initiatief van Stichting Diverzio, Antonius Zorggroep en Stichting De Friesland en moet onder meer leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans vormen voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland.

» Lees meerDiverzio deelt kennis online via gratis Duurzaam Gezond monitor


Diverzio deelt kennis online via gratis Duurzaam Gezond monitor

Het tegengaan van voedselverspilling in de zorg is niet aan grenzen gebonden. Dat bleek tijdens het project Duurzaam Gezond, waarin grensoverschrijdend werd samengewerkt door stichting Diverzio, stichting Landwaard en de iSuN Fachhochschüle Münster. De tijdens dat project opgedane kennis wordt nu gratis gedeeld, via een online Duurzaam Gezond monitor én via een handzame brochure boordevol tips en tricks.

» Lees meerOnderzoeksresultaten internationaal project Duurzaam Gezond bekend


Onderzoeksresultaten internationaal project Duurzaam Gezond bekend

Tijdens het ruim één jaar durende traject Duurzaam Gezond brachten de deelnemende zorginstellingen – het St. Antonius Hospital in Kleve, het Radboudumc, het Regina-Pacis Haus in Kevelaer en Insula Dei Huize Kohlmann in Arnhem – hun voedselverspilling met bijna de helft terug, wat resulteerde in een forse kostenreductie. De onderzoeksresultaten van Duurzaam gezond zijn nu beschikbaar en te downloaden.

» Lees meerDoorbraakproject in de zorg: ‘Samen de spil in voedselverspilling’


Doorbraakproject in de zorg: ‘Samen de spil in voedselverspilling’

Diverzio heeft het afgelopen jaar samen met projectpartners Wageningen UR Food & Biobased Research, DCMR Milieudienst Rijnmond en ConsumerView de acht Universitair Medische Centra en een 15-tal zorginstellingen en ziekenhuizen in het Rijnmondgebied en Goeree-Overflakkee intensief gewerkt aan de reductie van voedselverspilling. Dit heeft in de organisaties geleid tot bewustwording van de grootte van dit probleem én tot zichtbare resultaten: gebleken is dat 20 tot 30% reductie gedurende een eerste jaar haalbaar is voor veel instellingen. De verwachting is dat ook de komende jaren nog veel winst wordt geboekt. Dit doorbaakproject wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.

» Lees meer25 juni 2015 - MVO Nederland Marktontmoeting circulaire catering te Utrecht


25 juni 2015 - MVO Nederland Marktontmoeting circulaire catering te Utrecht

Hoe voorkomen we voedselverspilling? Welke circulaire verpakkingsoplossingen zijn er? En hoe maken we optimaal gebruik van reststromen? Bij de vierde marktontmoeting van de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) staan deze vragen centraal. Deelnemers én partijen die (nog) niet meedoen zijn op 25 juni van harte uitgenodigd om zich te verdiepen in de mogelijkheden van circulaire catering.

» Lees meer18 juni 2015 - MVO Netwerk Zorg bijeenkomst De Inclusieve Zorgorganisatie te Utrecht


18 juni 2015 - MVO Netwerk Zorg bijeenkomst De Inclusieve Zorgorganisatie te Utrecht

Werken draagt niet alleen bij aan de organisatiedoelen, maar ook aan menselijke ontwikkeling. Organisaties die beide doelen slim combineren, zijn productiever, innovatiever en gezonder. Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen in je organisatie van waarde is? Hoe zijn organisaties die speciaal aandacht besteden aan het inzetten van mensen van allerlei kunnen, over de hele linie succesvoller? Wat maakt Gezondheidszorgorganisaties bij uitstek vernieuwers in een inclusieve samenleving? Daarover gaat deze netwerkbijeenkomst. Sprekers zijn Mw. Prof.dr.ir. Paulien Bongers, Directeur Prevention, Work & Health TNO en Sandra van Meer, manager Gezondheid bij Vebego.

» Lees meerFryslân giet duorsum en sûn oan tafel: Friese zorg gaat duurzaam en gezond aan tafel


Fryslân giet duorsum en sûn oan tafel: Friese zorg gaat duurzaam en gezond aan tafel

Eten en drinken in de zorg staat meer dan ooit in de belangstelling. Daarbij ontbreekt een kritische noot bij vlagen niet. Eten en drinken kan immers veel méér zijn dan alleen een kostenpost. Kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid zijn sleutelwoorden. Friesland gaat nu als eerste provincie integraal aan de slag met lekker, gezond en duurzaam eten. Diverzio en de Antonius Zorggroep starten vanaf dit voorjaar met ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ een unieke samenwerking. Die moet onder meer leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans vormen voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland.

» Lees meerStichting Diverzio ondertekent manifest voor een gezonde toekomst van de zorg


Stichting Diverzio ondertekent manifest voor een gezonde toekomst van de zorg

Stichting Diverzio ondertekent MANIFEST VOOR EEN GEZONDE TOEKOMST VAN DE ZORGSECTOR en treedt daarmee toe tot het MVO Netwerk Zorg. Ondertekenaars van dit manifest bepleiten een integrale aanpak van de vraagstukken met een focus op de langere termijn en met nieuwe sturingsgrootheden. De ondertekenaars willen de sector van ‘nieuwe vleugels en nieuwe teugels’ voorzien. Vanuit MVO netwerk zorg will men MVO bij bestuurders van de instellingen hoog op de agenda plaatsen, hen stimuleren leiderschap te tonen en tot een breed gedragen actieprogramma komen.

» Lees meer26 maart 2015 - Groentecongres te Rotterdam


26 maart 2015 - Groentecongres te Rotterdam

Groente is lekker! Daarnaast twijfelt niemand aan het feit dat groente bijdraagt aan een gezonde levensstijl. In de media is steeds meer aandacht voor groente en fruit. Toch blijft de consumptie van groente dalen en is die in alle leeftijdsfasen te laag. Met elkaar kunnen we het tij keren. De vraag is hoe? Dat is onderwerp van gesprek tijdens het GroenteCongres in Rotterdam. Vanuit diverse sectoren wordt gesproken over de kracht van groente. De meest recente ontwikkelingen in de wetenschap en de innovaties in de groentesector komen aan bod. Topkoks zullen met de ingrediënten van deze dag een smakelijk geheel maken. Dit congres is bedoeld voor professionals die zich richten op een gezonde voeding van kinderen van 0-4 jaar, zoals artsen, verpleegkundigen, beleidsmakers en voedingsvoorlichters. Daarnaast is het gericht op professionals in de groente- en fruitsector: veredelaars, telers en handelaren en iedereen die zich bezig houdt met gezonde voeding.

» Lees meer21 maart 2015 – Themabijeenkomst Lekker eten doe je samen! te Alkmaar


21 maart 2015 – Themabijeenkomst Lekker eten doe je samen! te Alkmaar

GreenPort Noord-Holland Noord heeft de ambitie om de regio als één van de gezondste op de kaart te zetten. De afgelopen maanden zijn samen met Diverzio veel initiatieven ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen, met succes! Tijdens deze themabijeenkomst in het AFAS Stadion, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd AZ- Cambuur, wordt u geïnformeerd over de mogelijkheden van het koken met verse streekproducten voor cliënten van ziekenhuizen en zorginstellingen. Genodigden voor deze themabijeenkomst zijn zij die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen voor het thema gezonde voeding. Aan het einde van de bijeenkomst kunnen samen met u verdere stappen worden gezet om dit concept door te ontwikkelen.

» Lees meer6 maart - OMROEP MAX: VERPLEEGHUIZEN VERSPILLEN JAARLIJKS 1 MILJARD EURO


6 maart - OMROEP MAX: VERPLEEGHUIZEN VERSPILLEN JAARLIJKS 1 MILJARD EURO

Van de 5,3 miljard euro die de overheid ieder jaar uitgeeft aan verpleeghuiszorg in instellingen, wordt door verpleeghuizen ruim 1 miljard verspild. Van dat geld zouden 30.000 fulltime verzorgenden aangesteld kunnen worden.Dit blijkt uit onderzoek van het MAX-programma ‘Tijd voor Meldpunt!’. Uit het Max-onderzoek blijkt dat het geld onder meer wordt verspild aan te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen zoals incontinentiemateriaal en onnodige bureaucratie. Daarnaast gaat er teveel geld bedoeld voor zorg naar onnodige medicatie en overbodige overhead. Ook blijkt dat bijna de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag in de vuilnisbak verdwijnt.

» Lees meer5 maart 2015 - Bijeenkomst 'MVO in de praktijk’ te Leeuwarden


5 maart 2015 - Bijeenkomst 'MVO in de praktijk’ te Leeuwarden

Vanuit de rol als zorginkoper wil De Friesland Zorgverzekeraar het thema MVO in het zorgveld beter en breder op de agenda zetten. Aan de hand van een aantal workshops wordt er inzicht gegeven in de mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De bijeenkomst is bedoeld voor directeuren vastgoed, facilitair managers en duurzaamheidscoördinatoren van zorginstellingen, om kennis te maken met diverse MVO-initiatieven die binnen de eigen organisatie kunnen worden ingevoerd.

» Lees meerProject Duurzaam Gezond sluit af met Seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg'


Project Duurzaam Gezond sluit af met Seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg'

Dit seminar markeert het einde van het succesvolle project ‘Duurzaam Gezond’. Als het project iets bewijst, is het dat slimmer eten en drinken in de zorg veel winst oplevert. Tijdens het ruim één jaar durende traject brachten de deelnemende zorginstellingen - het St. Antonius Hospital in Kleve, het Radboudumc, het Regina-Pacis Haus in Kevelaer en Insula Dei Huize Kohlmann in Arnhem - hun voedselverspilling met bijna de helft terug, wat resulteerde in een forse kostenreductie. Basis van de besparing vormden een aantal verbetermaatregelen, variërend van herziene portiegroottes tot een gerichtere intake van ziekenhuispatiënten.

» Lees meer28 januari 2015 - Seminar 'Slimmer eten en drinken in de zorg'


28 januari 2015 - Seminar 'Slimmer eten en drinken in de zorg'

Seminar over hoe u voedselverspilling vermindert en kosten bespaart binnen uw instelling. Binnen een jaar wisten Radboudumc, Insula Dei Huize Kohlmann en Katholische Karl-Leisner-Trägergesellschaft hun voedselverspilling met bijna de helft terug te brengen. Tijdens het seminar vertellen zij over hun bevindingen en wat u kunt doen om dezelfde winst te boeken. Het seminar is bedoeld voor facilitair managers en zorgmanagers uit zorginstellingen en deelname is gratis.

» Lees meerZorginstellingen in Rijnmondgebied reduceren voedselverspilling dankzij Masterclass


Zorginstellingen in Rijnmondgebied reduceren voedselverspilling dankzij Masterclass

Een groep van vijftien zorginstellingen heeft met succes zijn voedselverspilling aangepakt. In een paar maanden tijd wisten een aantal van deze zorgorganisaties 10% tot 40% minder weg te gooien. Hoe ze dat konden doen, leerden ze in de Masterclass-serie ‘Zorg met Smaak’. De Masterclass is maar het begin: de zorginstellingen hebben na afloop een plan liggen om hun verspilling verder (en voorgoed) te verminderen. De Masterclass-serie ‘Zorg met Smaak’ werd gegeven door stichting Diverzio en georganiseerd samen met DCMR Milieudienst Rijnmond. Doel van het project was om een verbeterplan te maken waardoor men in staat wordt gesteld om de voedselverspilling met 10% te verminderen. Om dat te bereiken hebben de samenwerkende partijen de handen ineengeslagen. Bijzonder aan het project was dat niet eerder op een dergelijke schaal voedingsmanagers met elkaar hebben samengewerkt om het thema voedselverspilling binnen de eigen organisatie in kaart te brengen en aan te pakken.

» Lees meer13 november 2014 - Voeding als Medicijn - congres te 's-Hertogenbosch


13 november 2014 - Voeding als Medicijn - congres te 's-Hertogenbosch

Op 13 november aanstaande organiseert ZLTO samen met de Provinciale Raad Gezondheid en de Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg, het congres Voeding als Medicijn. Hiermee willen zij, door middel van diverse geëngageerde sprekers en workshopleiders zoals Jelle Ferwerda, een verandering teweegbrengen in het kijken naar het belang van voeding voor gezondheid. Met sprekers als Pieter Dagnelie en Edwig Goossens zet het thema Voeding als Medicijn u onvermijdelijk aan het denken.

» Lees meer28 oktober 2014 - Bijeenkomst "Focus op goede voeding in de zorg: wat is het waard?"


28 oktober 2014 - Bijeenkomst "Focus op goede voeding in de zorg: wat is het waard?"

Goede, gezonde voeding draagt bij aan het voorkomen van ziekte, een beter herstel en een hogere levenskwaliteit. Dit heeft lagere zorgkosten tot gevolg. Investeren in goede voeding door zorginstellingen lijkt dus voor de hand te liggen, maar de praktijk is weerbarstig. Het voedingsbudget staat vaak in schril contrast met het belang dat door instellingen aan eten en drinken wordt toegedicht. Dit leidt tot de vraag: wat is goede voeding een zorgorganisatie waard?

» Lees meer24 oktober 2014 - Patiënten van Westfriesgasthuis Hoorn eten lekker vers uit de regio


24 oktober 2014 - Patiënten van Westfriesgasthuis Hoorn eten lekker vers uit de regio

Het Westfriesgasthuis, GreenPort Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis en Diverzio bundelden afgelopen maanden hun kennis en kunde in een intensieve samenwerking. Met als doel de patiënten van het Westfriesgasthuis voortaan verse, gezonde en duurzame maaltijden uit de eigen streek te serveren. Dankzij deze integrale aanpak, waarbij smaak en samenwerking met producenten uit het agrarisch gebied in Noord-Holland Noord centraal staan, kan het Westfriesgasthuis een voedzame en smakelijke maaltijd voor zijn patiënten verzorgen. Tegelijkertijd gaat er een economische impuls uit naar de agrarische ondernemers in de regio.

» Lees meer16 oktober 2014 Wereldvoedseldag - de nationale dag van de strijd tegen voedselverspilling


16 oktober 2014 Wereldvoedseldag - de nationale dag van de strijd tegen voedselverspilling

Op 16 oktober 2014 is het Wereldvoedseldag. Een dag om na te denken over hoe we honger de wereld uit kunnen helpen en de groeiende wereldbevolking duurzaam kunnen voeden. De centrale vraag is wat nu precies het verband is tussen het weggooien van eten en honger in de wereld. Dankzij samenwerking met omroepen wordt een week lang elke dag aandacht aan dit onderwerp besteed op televisie. Daarnaast vinden plaatselijke filmfestivals plaats en natuurlijk wordt er stevig gediscussieerd op het web.

» Lees meerInspiratie- en smaaksessie bij Zorgbalans te IJmuiden


Inspiratie- en smaaksessie bij Zorgbalans te IJmuiden

Op 9 oktober j.l. vond er een unieke inspiratie- en smaaksessie plaats op de Zorgbalans-locatie WF Visserhuis in IJmuiden. Zorgbalans is één van de grootste zorgaanbieders in de regio Kennemerland en biedt tijdelijke en langdurige verzorging. Koks van alle 13 Zorgbalans-woonzorglocaties kregen een workshop van topkok Jelle Ferwerda, voorzitter van Diverzio en hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

» Lees meerMasterclass Zorg met Smaak gaat vol van start


Masterclass Zorg met Smaak gaat vol van start

Begin juli 2014 was de eerste Masterclass Zorg met Smaak voor zorgorganisaties in het Rijnmondgebied op locatie bij het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. De Masterclass was al snel vol; 30 personen van 14 zorgorganisaties leerden er waarom het interessant is en leuk om de strijd aan te gaan met verspilling. Ze kregen de hands on informatie om in eigen huis met metingen aan de slag te gaan.

» Lees meer18 september 2014 - MVO Netwerk Zorg : De waarde van groen en voeding in de zorg


18 september 2014 - MVO Netwerk Zorg : De waarde van groen en voeding in de zorg

Groen in de directe omgeving heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen, patiënten, cliënten en werknemers. Denk daarbij niet alleen aan groen in de directe omgeving, maar ook ín gebouwen. En nog dichterbij aan het vergroenen van voeding: hoe kan verduurzaming van eten en drinken resulteren in beter herstel en een gezondere omgeving? Resultaten zijn er in overvloed. Door bijvoorbeeld via het voedsel een verbinding aan te gaan met de landbouw in de regio, maken zorginstellingen het verschil binnen en buiten de eigen muren. In deze Netwerkbijeenkomst van het MVO Netwerk Zorg hoort u in korte tijd de nieuwste kennis en inzichten, leert u van inspirerende praktijkvoorbeelden en is er veel ruimte voor persoonlijke ontmoeting. Er zijn bijdragen van Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR en van Stichting Diverzio, Alterra, Reinier de Graaf Ziekenhuis & IVN.

» Lees meer2 juli 2014 – Start Masterclass reductie voedselverspilling voor zorginstellingen Rijnmondgebied


2 juli 2014 – Start Masterclass reductie voedselverspilling voor zorginstellingen Rijnmondgebied

Binnenkort start de Masterclass ‘Zorg met Smaak’. Dit is een praktijkgericht programma ontwikkeld door DCMR Milieudienst Rijnmond en Stichting Diverzio om samen met zorginstellingen in het Rijnmondgebied concreet stappen te zetten om voedselverspilling met 10% terug te dringen. Is uw organisatie al bewust bezig met de relatie tussen voeding en gezondheid van haar patiënten of bewoners en is er interesse en ruimte om te kijken of er winst te behalen is door minder eten weg te gooien? Dan zijn Rijnmondse zorginstellingen van harte uitgenodigd zich aan te melden!

» Lees meer10 juni 2014 - Duurzaamheidscafé Radboudumc 'Duurzame voeding in de zorg' te Nijmegen


10 juni 2014 - Duurzaamheidscafé Radboudumc 'Duurzame voeding in de zorg' te Nijmegen

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de ingekochte voeding in ziekenhuizen en zorginstellingen in de vuilnisbak belandt. Dit is zonde en erg kostbaar. In het Radboudumc is duurzame gezondheidszorg een belangrijk speerpunt. Hoe gaat het ziekenhuis om met voeding? Kan voeding actief ingezet worden om het herstelproces van patiënten te bevorderen of ter voorkoming van ziekten? En wat doen het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek om verspilling tegen te gaan? Luister naar en neem deel aan het debat op 10 juni in het Radboudumc waar Jelle Ferwerda, hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek en voorzitter van Diverzio, één van de sprekers aan tafel is.

» Lees meer24 april 2014 - Congres ‘Voeding in de zorg: nu en in de toekomst’ te Nijmegen


24 april 2014 - Congres ‘Voeding in de zorg: nu en in de toekomst’ te Nijmegen

Rondom de boekpresentatie ‘Voedselbesteding in de zorg: de ontwikkeling van voedingsbudgetten tot 2020’ van drs. Suzanne Tummers-Stienen, organiseert Bidvest Deli XL het congres ‘Voeding in de zorg: nu en in de toekomst’ met verschillende interessante sprekers uit de wetenschap en de zorg. Zo zal het issue van waste besproken worden door dr. ir. Han Soethoudt van WUR, komt smaaksturing in de zorg aan bod dankzij Jelle Ferwerda, hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek en voorzitter van Diverzio, en spreekt prof. dr. Hans Westerhoff van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Manchester over zijn baanbrekend onderzoek naar de biochemische routekaart van het menselijk lichaam.

» Lees meer8 april 2014 - Bijeenkomst Focus op ziekte en voeding te Den Bosch


8 april 2014 - Bijeenkomst Focus op ziekte en voeding te Den Bosch

Food Hospitality organiseert op 8 april de bijeenkomst Focus op Ziekte & Voeding. Gepersonaliseerde dienstverlening wordt de norm in de gezondheidszorg. Ook op het gebied van eten en drinken wordt steeds meer maatwerk geleverd om effectiever in te spelen op specifieke ziektebeelden. Diverse experts en ervaringsdeskundigen delen tijdens deze middagbijeenkomst hun kennis en best practices over dit onderwerp, waarbij oncologie en dementie centraal staan.

» Lees meer3 april 2014 - Zorginstellingen uit Rijnmondgebied gaan voedselverspilling aanpakken


3 april 2014 - Zorginstellingen uit Rijnmondgebied gaan voedselverspilling aanpakken

DCMR Milieudienst Rijnmond en stichting Diverzio gaan samenwerken om zorginstellingen in het Rijnmondgebied te faciliteren om de voedselverspilling terug te dringen. DCMR en Diverzio hebben samen een aanpak ontwikkeld om door kennisverspreiding en kennisuitwisseling de zorginstellingen in het Rijnmondgebied concreet stappen te laten zetten om hun verspilling terug te dringen. 15 zorglocaties (cure en care) in het Rijnmondgebied worden uitgenodigd voor een gezamenlijk ontwikkeltraject, genaamd ´Zorg met smaak’. Het doel is om de voedselverspilling met minimaal 10% te verminderen.

» Lees meer25 maart 2014 - Gezond en duurzaam eten en drinken voor senioren in Den Helder


25 maart 2014 - Gezond en duurzaam eten en drinken voor senioren in Den Helder

Op 25 maart a.s. tekenen de directies van Stichting Vrijwaard, GreenPort Noord-Holland Noord en Diverzio een samenwerkingsovereenkomst. Met deze samenwerking wordt concreet gewerkt aan gezond duurzaam eten en drinken voor senioren in de regio Den Helder. In samenwerking met Stichting Vrijwaard, GreenPort Noord-Holland Noord en stichting Diverzio zal men een toekomstbestendig plan uitwerken dat men vervolgens in de praktijk gaat implementeren. Uitgangspunt is een betaalbare, gezonde en duurzame invulling van eten en drinken voor senioren in Den Helder.

» Lees meerWij wensen u een gezond en duurzaam 2014!


Wij wensen u een gezond en duurzaam 2014!

In 2013 hebben we met elkaar hard gewerkt aan verduurzaming in de zorg. Ook in 2014 zullen we onze goed lopende activiteiten doorzetten. We zullen dit jaar nog veel terug investeren in onderzoek, kennisontwikkeling en praktijkgerichte ontwikkeltrajecten.

» Lees meer29 november 2013 - conferentie Agriboard te Hoorn


29 november 2013 - conferentie Agriboard te Hoorn

De jaarlijkse Agriboardconferentie vindt dit jaar plaats in Schouwburg en Congrescentrum Het Park te Hoorn. De conferentie staat in het teken van de transitie in de agribusiness. De inleiders staan garant voor een boeiende middag en zullen ingaan op de transitie in de agribusiness: regionaal, bovenregionaal en mondiaal. Tijdens deze conferentie vindt de transitie plaats van Agriboard Noord-Holland Noord naar Greenport Noord-Holland Noord. Er wordt teruggekeken op vijf jaar Agriboard en er wordt als Greenport Noord-Holland Noord vooruit gekeken naar de periode 2014 -2017.

» Lees meer27 november 2013 - Symposium “MVO in de praktijk” te Leeuwarden


27 november 2013 - Symposium “MVO in de praktijk” te Leeuwarden

Op woensdag 27 november organiseert De Friesland Zorgverzekeraar, Rabobank en MVO Nederland het symposium “MVO in de praktijk”. Het symposium is bedoeld voor de ‘decisionmakers’ van een beperkt aantal grotere bedrijven in de regio Noord Nederland. Tijdens dit symposium worden een aantal best practices geschetst waar onder andere Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, een bijdrage aan levert.

» Lees meer14 november 2013 - FMN bijeenkomst in Sint Maartenskliniek


14 november 2013 - FMN bijeenkomst in Sint Maartenskliniek

Op donderdag 14 november vindt de FMN Najaars ALV plaats bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Na de ALV biedt de FMN Commissie Events samen met de FMN Kenniskring Zorg een inspirerend middagprogramma waarbij uw zintuigen worden geprikkeld door het "Hollands goud". O.a. Jelle Ferwerda (Hoofd voeding & Gastenservice Sint Maartenskliniek) en Esther Vergeer (zevenvoudig Paralympisch kampioen tennis) zullen als gastspreker aanwezig zijn om Hollands Goud vanuit verschillende invalshoeken te belichten.

» Lees meer10 oktober 2013 - Symposium Leijnse Artz op World Food Festival te Rotterdam


10 oktober 2013 - Symposium Leijnse Artz op World Food Festival te Rotterdam

In Rotterdam vindt van 18 september tot 27 oktober 2013 het World Food Festival plaats. Dat betekent ruim vijf weken aandacht voor culinaire trends, ontwikkelingen in de voedselindustrie, wereldvoedselvraagstukken, de invloed van voeding op gezondheid, en lokale initiatieven tot duurzame voedselproductie. Leijnse Artz organiseert tijdens het Festival op de dag van de duurzaamheid, donderdag 10 oktober 2013, een bijzonder symposium in het Wereldmuseum in Rotterdam.

» Lees meer2 oktober 2013 - Inspiratiebijeenkomst voor zorginstellingen “Beter eten, beter leven”


2 oktober 2013 - Inspiratiebijeenkomst voor zorginstellingen “Beter eten, beter leven”

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst voor zorginstellingen wordt er een kijkje genomen in de keuken bij zorginstellingen die werken vanuit de gedachte ‘Lekker, gezond en duurzaam eten versterkt een sneller herstel’. Gastspreker Jelle Ferwerda – hoofd voeding & gastenservice van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen – zal o.a. vertellen over zijn succesvolle praktijkervaringen. Tevens kunt u kennismaken met enkele regionale producenten en hun streekproducten.

» Lees meer24 en 25 september 2013 - Najaarsevent Smaak en Passie voor Zorg


24 en 25 september 2013 - Najaarsevent Smaak en Passie voor Zorg

Het thema van het Holland Foodservice Najaarsevent 2013 is "Lekker Duurzaam". Naast duurzaamheid is smaaksturing dé trend van nu. Niet de optelsom van ingrediënten bepaalt de smaak, maar de harmonie tussen lekkere, gezonde en veilige ingrediënten. Drie gastsprekers geven u tijdens het Event een interactieve sessie over smaak, smaaksturing bij ouderen, duurzaamheid en de integrale benadering hiervan. Hoe pak je het aan en wat levert het op? En vooral: hoe smaakt het?

» Lees meer19 september 2013 - “Duurzaam Gezond” verbetert zorgmaaltijden in grensregio


19 september 2013 - “Duurzaam Gezond” verbetert zorgmaaltijden in grensregio

Op donderdag 19 september is in Kleve het officiële startschot gegeven voor het project Duurzaam Gezond. Zorginstellingen en kennisinstituten, waaronder Diverzio, uit de Rijn-Waal regio gaan het komende anderhalf jaar samen onderzoeken hoe eten in zorginstellingen duurzamer kan en hoe hiermee kosten bespaard kunnen worden. Aanleiding voor het project zijn het toenemend aantal aanwijzingen dat door het serveren van een verse, duurzame en smaakvolle maaltijd in een prettige ambiance de gezondheid van patiënten en cliënten toeneemt, terwijl de zorgkosten juist dalen.

» Lees meer23 april 2013 - Conferentie Your Choice 2013 te Brussel


23 april 2013 - Conferentie Your Choice 2013 te Brussel

Op 23 april zullen enkele honderden professionelen elkaar ontmoeten in Tour & Taxis te Brussel voor de 4de editie van de vakbeurs Your Choice. De beurs is enerzijds gericht op leveranciers van biologische, lokale en fairtradeproducten en anderzijds op grootverbruikers uit de grootkeukensector en Horeca. Dit evenement is een ideale gelegenheid om de Belgische smaak van duurzaam te proeven, ervaringen uit te wisselen en meer te weten te komen in een boeiende en gastronomische sfeer. Op het programma mag u een unieke mix verwachten van conferentie, thematische workshops en lezingen, culinaire demo, stands en degustaties. Diverzio verzorgt een duo-lezing van Jelle Ferwerda en Koen Nouws Keij op het evenement.

» Lees meer"De nieuwe benadering van voeding in de ouderenzorg"


"De nieuwe benadering van voeding in de ouderenzorg"

Het aanbieden van lekkere maaltijden die gezond en veilig zijn blijkt een positief effect te hebben op het gewicht van ouderen met een verhoogd risico op ondervoeding. Een nieuwe manier van samenwerken in een gastroteam tussen de keuken, de verplegenden en verzorgenden draagt bij tot dit succes. Daarbij stijgt de levenskwaliteit van de ouderen, maar ook de tevredenheid en de positieve attitude bij de medewerkers. Tot die conclusie kwam het onderzoeksteam van de Universiteit Gent, afdeling Verplegingswetenschap.

» Lees meerReportage Radio NOS op 3, SBS6 Hart van Nederland, TV Gelderland en Dagblad Trouw


Reportage Radio NOS op 3, SBS6 Hart van Nederland, TV Gelderland en Dagblad Trouw

Op donderdag 27 december jl. zijn er door Dagblad Trouw, Radio NOS op 3, SBS 6 en omroep Gelderland reportages gemaakt. De Sint Maartenskliniek en stichting Diverzio staan volop in de belangstelling. Uitzending gemist ? hierbij de links.

» Lees meerConferentie Agribusiness, voeding en gezondheid in AZ stadion een groot succes !


Conferentie Agribusiness, voeding en gezondheid in AZ stadion een groot succes !

Meer dan 290 bezoekers lieten zich inspireren door diverse sprekers tijdens de conferentie. Vanuit verschillende invalshoeken werd het thema Agribusiness, voeding en gezondheid belicht. Het was een zeer boeiende middag waar Diverzio heel graag aan heeft meegewerkt. Felicitaties voor het team van de Argiboard voor de zeer goede organisatie.

» Lees meerHet boek 'VoetprintCooking' - Weet hoe groen je eet - auteur: Dorien Soons


Het boek 'VoetprintCooking' - Weet hoe groen je eet - auteur: Dorien Soons

‘Het idee voor dit boek is geboren toen ik op het journaal een item hoorde over het eten van vlees: “Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.” Vervolgens werd erbij verteld dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. Maar wat dan wel, vroeg ik me toen af. En wat zullen al die andere Nederlanders nu denken? Dat het toch allemaal geen zin heeft? Dat ben ik toen eens haarfijn uit gaan zoeken.’ De principes van VoetprintCooking® beknopt uiteengezet. Gemakkelijke en toegankelijke gerechten voor een energiezuiniger maaltijd. Met tips om smakelijk en milieuvriendelijk te koken. Geniet van ruim 100 lekkere en bewuste recepten.

» Lees meer30 november 2012 - Agriboard conferentie in het teken van agribusiness, voeding en gezondheid.


30 november 2012 - Agriboard conferentie in het teken van agribusiness, voeding en gezondheid.

Op vrijdag 30 november a.s. wordt de jaarlijkse conferentie van de Agriboard gehouden in het AFAS stadion te Alkmaar. De conferentie zal in het teken staan van de relatie tussen agribusiness, voeding en gezondheid.

» Lees meer20 november 2012 - reportage - BNR nieuwsradio - De economische impuls van regionaal voedsel


20 november 2012 - reportage - BNR nieuwsradio - De economische impuls van regionaal voedsel

Reportage 20 november 2012 - BNR nieuwsradio. De economische impuls die een regio krijgt als boeren en zorginstellingen intensiever samenwerken, wordt zwaar onderschat. Bezoek aan Sint Maartenskliniek en interview met Jelle Ferwerda en Koen Nouws Keij van stichting Diverzio.

» Lees meerYoutubeTwitterLinkedin