Duurzaam en Gezond aan Tafel op landelijke agenda

DGAT
14 juni 2016

Het begon in 2011 in de regio Nijmegen. De reacties waren destijds verrast en een tikje ongelovig. Een gezonde én lekkere zorgkeuken? Met verse producten direct van boeren uit de streek? Kostenneutraal? Met minder dan 5 procent verspilling? Een prachtige prestatie voor één organisatie – de Sint Maartenskliniek. Maar datzelfde voor 200 zorgorganisaties in heel het land? Cure én care? Dat klonk als dromerij.

Schrik niet: in 2016 gaat de standaard in de zorgmaaltijd definitief óm…gezond en vers eten voor zorgbewoners en patiënten in héél Nederland. De goede resultaten van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Friesland mogen gezien worden. En dat worden ze gelukkig ook. De tijd is dan ook rijp voor een landelijke uitrol van het programma. Daarover leest u meer op www.duurzaamgezondaantafel.nl

Goed eten is een mensenrecht

Ziekenhuizen, verpleeghuizen, ouderenzorg en GGZ-organisaties ontkomen er anno 2016 niet aan om kritisch te kijken naar de manier waarop ze hun maaltijdvoorziening inrichten. Daar valt zo veel te winnen: in de gezondheid van patiënten en cliënten, in de reductie van voedselverspilling en in keiharde euro’s. Eten en drinken is géén kostenpost. Het is onderdeel van de gezondheidszorg die je je cliënten of patiënten biedt. Organisaties die zich daarvan bewust zijn, hebben al een voorname stap gezet. En om ernaar te handelen hoeven ze echt niet zelf het wiel uit te vinden. De deelnemers aan Duurzaam en Gezond aan Tafel, en de partijen achter het programma, delen hun opgedane kennis en ervaringen graag. “Omdat goed eten een mensenrecht is”, zoals één van de deelnemers verwoordde.

Landelijke uitrol

Diverzio acht de tijd rijp voor een landelijke uitrol van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel, dat de komende tijd op meerdere locaties wordt opgestart. Dat biedt ook andere ziekenhuizen, ouderenzorginstellingen en GGZ-organisaties de kans om hun inzichten in de eigen organisatie te vergroten en stappen te maken op het gebied van een duurzamere en gezondere maaltijdvoorziening. In al die regio’s neemt Diverzio het voortouw en wordt de samenwerking aangegaan met een aantal sterke, landelijke partners om de drempel voor deelname laag te houden. Het landelijke programma gaat vanaf juli starten in acht regio’s met in totaal een maximum van 150 deelnemende zorgorganisaties en drie personen per organisatie.

Bekijk hieronder voor een filmverslag gemaakt door Urgenda over het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel regio Friesland.

Externe video URL

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.