14 februari – start programma Gezonde Korte Ketens in Noord Holland

GKK
9 januari 2017

Noord-Holland heeft vanaf 14 februari de primeur van het nieuwe praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgerold samen met de Rabobanken Alkmaar en omgeving, Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Het programma is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg. Het programma wordt aangeboden in samenwerking met Atlantis Handelshuis BV, GreenPort Noord-Holland Noord, gemeenten en de provincie Noord-Holland.

Win-winsituatie voor agrifood-ondernemers en zorgorganisaties

Met het programma Gezonde Korte Ketens worden telers en kwekers in contact gebracht met regionale afnemers en ontvangen een goede prijs voor hun eerlijke producten. De zorgorganisaties kunnen hun kwetsbare doelgroepen een gezondere en lekkerder maaltijd bieden, met herkenbare smaken uit eigen streek. De regionale Rabobanken in Noord-Holland dragen hier graag hun steentje aan bij. “Ik zie bij veel ondernemers duurzame initiatieven ontstaan, maar door gebrek aan tijd, geld of de juiste contacten komen ze niet van de grond. Dit programma biedt een mooie opstap”, stelt Mirjam Bus, manager Food & Agri bij Rabobank West-Friesland. Dat het programma juist in Noord-Holland start is ook geen toeval. “Onze agribusiness is de groene apotheker van Nederland en misschien wel van de wereld”, aldus Jacques Dekker, strategisch adviseur van Diverzio.

Leren een rendabele afzet tot stand brengen

Het programma Gezonde Korte Ketens bestaat uit vier Masterclasses, op 14 februari, 15 maart, 12 april en 11 mei. Daarin leren ondernemers uit de agri- en foodbusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen. Theorie en praktijk komen samen in de bijeenkomsten. Zo worden motivatie en ervaringen gedeeld, maar wordt bijvoorbeeld ook gewerkt aan praktische doelen en aan oplossingen voor mogelijke knelpunten. Er wordt toegewerkt naar een realistische businesscase. Daarbij wordt stil gestaan bij zaken als marketing, verkoop, verpakking en logistiek. In de afsluitende bijeenkomst krijgen de deelnemers gelegenheid hun plannen en producten voor te leggen aan inkopers van zorgorganisaties en -klanten.

Gratis deelname

Deelname aan dit teler made programma is helemaal gratis. Er is plek voor enkele tientallen agrifood-ondernemers. Van hen wordt wél verwacht dat ze actief en betrokken aan het programma deelnemen. Ze krijgen daarbij persoonlijke ondersteuning en begeleiding. “Korte ketens van telers naar zorgorganisaties zijn goed voor milieu, mens en onze regionale economie”, onderstreept Mike Venekamp van Atlantis Handelshuis BV nog maar eens.

Gezonde Korte Ketens start op 14 februari.

Locaties Masterclasses

Masterclass 1 – dinsdag 14 februari:
Rabobank West-Friesland
Graanmarkt 1
1681 PA te Zwaagdijk-Oost
Tijd: 12:30 – 17:00 uur

Masterclass 2 – woensdag 15 maart:
Westfriesgasthuis
Maelsonstraat 3
1624 NP Hoorn
Tijd: 14:00 – 18:00 uur

Masterclass 3 – woensdag 12 april:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
Tijd: 12:30 – 17:00 uur

Masterclass 4 – donderdag 11 mei:
Rabobank Kop van Noord-Holland
Verkeerstorenweg 3
1786 PN  Den Helder
Tijd: 12:30 – 17:00 uur

Inmiddels hebben 49 enthousiaste ondernemers zich ingeschreven, zij staan in de startblokken.

Aanmelden is verplicht en kan via info@diverzio.nl of 024-820 02 80.

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.