Gezonde korte ketens

Wat je van dichtbij haalt is lekkerder!

Gezonde korte ketens

Gezonde korte ketens is het programma waarmee Diverzio een verbindende rol tussen zorgorganisaties en agri-food ondernemers in hun werkgebied tot stand wil brengen. Want: wat je van dichtbij haalt is lekker en vers. Kiezen voor lokaal voegt waarde toe in de regio. En dat weten inmiddels ook al heel wat organisaties op allerlei plekken in het land.

Het programma Gezonde korte ketens brengt voor zorginstellingen in kaart wat voor lekkere, gezonde en verse producten er allemaal te vinden zijn in de directe omgeving. De ervaring heeft geleerd dat veel inkopers, chefkoks en hoofden voeding werkelijk geen idee hebben hoe rijk het regionale aanbod is. Bovendien zien veel telers, kwekers en fokkers van gezonde en duurzame ingrediënten juist in het ziekenhuis, de GGZ-instellingen of de ouderzorgorganisatie om de hoek een ideale partner om mee samen te werken.

In het programma Gezonde korte ketens nemen de agri-food ondernemers een kijkje in de keuken van de zorg. Daar horen en zien ze met welke ogen er naar eten en drinken gekeken wordt. Aan de andere kant worden de deelnemende zorgorganisaties ook uitgenodigd om ‘de boer op’ te gaan. Zo krijgen beide kanten de gelegenheid om van elkaar te proeven en te leren. Na een paar bijeenkomsten pitchen de ondernemers hun producten voor een panel van zorg vertegenwoordigers en regionale voedingsleveranciers. Zo worden prachtige matches gemaakt, waarmee de hoeveelheid lekker en gezond eten en drinken vanuit de regio via een korte keten daadwerkelijk tot bij de cliënten en bewoners in de zorg wordt gebracht.

Met de komst van Local2Local als samenwerkingspartner van Diverzio begin 2021 is een versnelling geven aan het lokaal en regionaal verbinden van boeren, burgers en instellingen in het algemeen, en het verkorten van de keten tussen de agri- & foodsector en zorginstellingen in het bijzonder.

Masterclasses

Het programma bestaat uit drie trainingsbijeenkomsten van een dagdeel over de aanpak van korte ketens. Ondernemers leren hoe ze op een renderende manier lokale of regionale afzet tot stand brengen. De Masterclasses gaan over theorie én praktijk. Denk aan marktkansen (wat wil de klant?), inventarisatie van eigen mogelijkheden (wat wil ik?), prijscalculaties en een eigen plan van aanpak. Motivatie en ervaringen delen is belangrijk. We werken aan praktische doelen en oplossingen voor knelpunten. De tijd tussen iedere Masterclass gebruiken we om de nieuwe kennis zelf toe te passen. De afsluitende bijeenkomst is een ontmoeting met afnemers, waaronder inkopers van zorgorganisaties. Aan hen leggen we plannen en producten voor en een eigen plan van aanpak.

Wat biedt het programma?

  • Het wat, waarom én hoe van directe regionale afzet
  • Informatie over regionale marktkansen, volumes en prijzen
  • Concreet plan voor de eigen afzet
  • Samenwerken met collega agrariërs/foodondernemers
  • Direct contact met geïnteresseerde afnemers 
  • Mogelijkheid om een regionale hub te starten
  • Profiteren van ervaring van mensen die dit al doen
  • Geen abstract plan maar realistisch scenario, inclusief de rekensom

Samen werken, eigen doelen

Als deelnemer krijgt u volop informatie over de regionale markt. U neemt die kennis, praktische tips en voorbeelden mee in concrete werkopdrachten. In de masterclasses stellen we voor ieder bedrijf een eigen plan op. U bent onderdeel van een groep van tientallen collega's uit de regio. Zo ontstaat een regionaal netwerk van aanbieders van regionale producten, die met elkaar zorginstellingen helpen bij het verbeteren van hun maaltijden.

We verwachten van de deelnemers een eerlijke inspanning, volledige aanwezigheid en de betrokkenheid om met elkaar kwetsbare mensen in onze eigen regio een goede maaltijd van eigen grond te bieden.

Geïnteresseerd in de Masterclasses Gezonde Korte Ketens? Neem dan contact op met Diverzio.

"Goed eten is van het grootste belang voor een geslaagde behandeling en herstel. Daarmee raakt de voedselvoorziening aan onze kerntaak en is strategisch geworden."

Cathy van Beek - voormalig lid Raad van Bestuur RadboudUMC