Een elftal zorgorganisaties uit zowel het Westen als het Midden-Oosten van het land, schoot op 10 februari uit de startblokken van het vernieuwde programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. Dat gebeurde tijdens de hybride eerste masterclass van Diverzio, die door een deel van de aanwezigen fysiek en door een deel via een Teams-verbinding werd bijgewoond. De ambities waren bij alle partijen voelbaar. Deelnemers vonden elkaar snel en zo werd direct een mooie stap gezet, op weg naar lekkerder, gezonder en duurzamer eten en méér.
Het fraai gesitueerde Postillion Hotel Amersfoort, aan het Veluwemeer, vormde de ideale locatie om het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel af te trappen. Nieuw binnen de masterclass 2022 is de integratie van de Food & Waste tool van Diverzio. Deze wordt gedurende de 9 maanden van de masterclass bij elke zorginstelling geïmplementeerd. Zo kan de deelnemer nog beter gevoel krijgen waar de verbetering van de kwaliteit van het eten en drinken het beste kan worden aangebracht. De vier thema’s namelijk; de maaltijdtevredenheid, duurzame inkoop, voedselverspilling en beheersen van de kosten, blijven nog steeds centraal staan. Ook dit jaar weer steunt Rabobank vanuit haar visie op voeding en landbouw het programma van Diverzio.
Raakvlakken
Na een kort voorstelrondje, waarin iedereen onder meer aangaf wat het lekkerste was dat er in de eigen instelling op tafel komt (de antwoorden varieerden van eenpansmaaltijden via verse vis tot poffertjes) werd er in groepjes gekeken naar de ambities en doelen die elk van de deelnemers door het programma hoopt te bereiken. De deelnemers hebben beschreven wat ze al bereikt hebben, wat beter kan en wat mist. Een duidelijke uitkomst van alle deelnemers ten aanzien van wat beter kan, is het verlagen van de waste. Vanaf 1 maart start bij iedereen de nulmeting en eigenlijk wist niemand precies hoeveel waste er bij hen op de verschillende locaties is. Voor de organisaties met een productiekeuken durfden ze nog wel een percentage af te geven wat rond de 15% zou zijn. Een tweede gemene deler is het vaststellen of verbeteren van de voedingsvisie. Manager Mark Kemp van de Saffiergroep gaf toe dat ‘duurzaamheid’ nog op geen enkele manier in de huidige visie was opgenomen. Een mooi streven dus om dat aan de hand van dit programma verder uit te werken. Ook de praktische implementatie van koken of ‘goed’ regenereren op de afdelingen of verse tussendoortjes bereiden is een absolute gemene deler. Al met al werd duidelijk dat niet iedereen het wiel zélf uit hoeft te vinden, maar dat er ook samen opgetrokken kan worden. Dat is de kracht ook van Duurzaam en Gezond aan Tafel; verken de weg naar verbetering met elkaar!
Gastspreker
Als gastspreker was deze middag diëtiste Elly Kaldenberg van SanAvis uitgenodigd. Zij zocht nadrukkelijk de interactie en deelde haar visie op eten en drinken in de zorg. “Voeding gaat over het totaal”, zo hield ze haar toehoorders voor. “Blauwe bessen zijn hartstikke gezond, maar de hele dag blauwe bessen eten is dat niét.” Ze stond ook stil bij hypes op het gebied van eten en drinken, zoals koolhydraatarm en dus superfoods, en liet zien dat gezonde voeding de basis is van de piramide die elke organisatie voor zichzelf in kaart kan brengen. Daarmee onderstreepte zij het belang van een eigen voedingsbeleid. “Gezond eten is niet iets dat apart staat, het is onderdeel van de zorg en het totale beleid van de organisatie”, zo klonk het, tot genoegen van de deelnemers in de zaal en de trouwe volgers online. Elly stond ook stil bij de rol van eiwit bij ouderen en welke keuzes daarbij komen, en het belang van vezels voor de darmflora. Ze benoemde dat het heel belangrijk is om het individu en zijn of haar gewoonten altijd centraal te stellen. “Wat voor jouzelf goed is, is niet per se goed voor iemand anders”.
Waste
Adrie Jongenelen duurzaamheidsmanager bij Diverzio, gaf een nadere uitleg van de Food & Waste Tool, die bij alle deelnemende instellingen wordt geïmplementeerd. Daarin wordt het complete traject van inkoop tot wat terug komt op het bord in beeld gebracht. Jongenelen shockeerde vervolgens de zaal door te melden dat de gemiddelde voedselverspilling in de zorg tussen de 48 en 56 procent ligt.
Zsuzsan Proos sloot een ronduit inspirerende middag af met het toelichten van de werkopdrachten richting de tweede masterclass, op 10 maart. Daarbij vroeg ze aan iedere deelnemer welke drie punten hij of zij meeneemt naar die tweede masterclass. De antwoorden waren té divers van aard om allemaal te noemen, maar duidelijk werd in elk geval dat er op heel wat plekken aan een goede voedingsvisie gewerkt gaat worden. Lekker eten wordt bovendien bij een flink aantal zorginstellingen zeker zo belangrijk gevonden als gezond eten. Dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten, dat wordt in de komende bijeenkomsten zeker duidelijk.