Het werd een middag die in alle opzichten naar méér smaakte, de kick-off bijeenkomst voor het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel, die op maandag 2 december plaatsvond in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Een bomvolle zaal genoot, ná een smakelijke lunch, met volle teugen van een programma vól hoofdgerechten: in dit geval een reeks topsprekers over beter, gezonder en lekkerder eten en drinken in de zorg. Dat leverde volop inspiratie op om nadrukkelijk in beweging te komen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS kreeg zelfs te horen dat de ambities uit het Preventieakkoord best sneller kunnen worden gerealiseerd.
Het was een mooi divers gezelschap, dat de zaal in Delft vulde. Van oud-deelnemers, nieuwe deelnemers en potentiële deelnemers aan het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel tot partners, media en andere geïnteresseerden. En natuurlijk een indrukwekkend rijtje sprekers. Carina Hilders, directievoorzitter van het Reinier de Graaf Gasthuis, mocht het gezelschap welkom heten. Zij stelde dat de zorg té complex is geworden om het alléén te doen. “Wij willen graag onze kennis delen”, hield zij haar publiek voor. Ze brak tevens een lans voor vitaliteit, zéker ook voor de medewerkers in de zorg. “Alleen met gezonde, vitale medewerkers kun je goede zorg bieden.”
Directeur Gezondheidszorg van de Rabobank Michel van Schaik roemde de Nederlandse zorg, maar plaatste ook kanttekeningen: “Die zorg is niet toekomstbestendig”, zo klonk het. Door innovatiekracht en ondernemerschap in de zorg te versterken wil de bank van binnen uit meewerken aan een gezonde, toekomstbestendige zorg. “Samenwerken is het nieuwe concurreren”, gaf hij de aanwezige partijen in de zaal mee. Smaakprofessor Peter Klosse hamerde op het belang van ‘lekker’. “Waarom zou gezonde voeding niet lekker kunnen zijn?’, vroeg hij zich af. Klosse onderstreepte dat chefs van cruciaal belang zijn in de transitie naar een houdbaar voedselsysteem. Zij zijn immers degenen die snappen hoe je tot ‘lekker’ kunt komen, óók in de zorg.
Kinderarts Nico van der Lely, recent onderscheiden met de Reinier de Graaf Penning, gaf een presentatie over jongeren en alcohol, heb gebied waarop hij baanbrekend preventief werk verricht. Hij schokte de zaal met zijn cijfers en feiten over het drinkgedrag bij de jeugd en de slechte gezondheid die daarmee gepaard gaat. Eregast staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sloot hier naadloos op aan. Hij maakte zich hard voor een gezondere leefstijl en noemde het fantastisch dat de zorg hiermee aan de slag is gegaan. Het Preventieakkoord kent ambities op het bieden van gezonde voeding in ziekenhuizen, aan zowel patiënten, personeel als bezoekers. Die ambities mogen best sneller dan beoogd worden gehaald, zo klonk het vanuit de zaal. En niet alleen ziekenhuizen, maar ook de care-kant moet en kan op dit vlak stappen maken. De staatssecretaris merkte al snel dat hij voor een gepassioneerd publiek stond, iets wat hem zichtbaar deugd deed.
Na een gezamenlijk fotomoment én een gezonde break was het woord aan Jan Dekker en Rudolph van Veen, namens FoodFirst Network. Dekker betoogde dat preventie géén businessmodel is. Zijn kompaan en meesterkok Van Veen stelde dat hij óók in de zorg werkte: “De verwenzorg. Ik ben een feeder, kan als kok anderen gezond maken.” Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, hoorde het allemaal met genoegen aan. Hij deed een duit in het zakje door dieper in te gaan op het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel, immers de aanleiding tot de gehele middag. Samen met directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank regio Den Haag, Klosse, Van der Lely en Dekker schoof hij vervolgens aan in een panelsessie, waarbij de interactie met de zaal werd gezocht en waarin eens te meer bleek dat er weliswaar stappen worden gezet, maar dat ‘we’ er nog lang niet zijn. Daardoor was er aan het eind van een enerverende en inspirerende bijeenkomst nog volop stof om na te praten. Dat gebeurde onder het genot van onder meer de smakelijke umaburgers: hamburgers met daarin zeewier verwerkt.
Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Haaglanden gaat in het eerste kwartaal van 2020 van start. Voor meer informatie over dit programma www.duurzaamengezondaantafel.nl of neem contact op via info@diverzio.nl / (013) 440 02 22.
Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Haaglanden is een gezamenlijk initiatief van Diverzio, de Rabobanken Regio Den Haag, Bollenstreek, Leiden-Katwijk, Westland en Zuid Holland Midden. Het programma wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met Diagnose Voeding en Gezondheid, Food First Network, NEVI, Academie voor Gastronomie en Care Culinair.