“Wij bootsen de natuur na”, zegt Rob Banken van Banken Champignons in het Gelderse Wijchen. Samen met broer Jurgen leidt hij het familiebedrijf dat in de jaren zestig door vader Henk, als ambassadeur nog aan het bedrijf verbonden, werd opgericht. Banken Champignons teelt zijn champignons inmiddels niet alleen meer voor de lokale markt maar het bedrijf werkt succesvol via korte ketens van bron naar de eindklant in binnen en buitenland. Men is actief in vijfentwintig landen en heeft een jaaromzet van zo’n honderd miljoen euro. Banken: “We beschikken over eigen teeltlocaties en een groep telers uit Nederland, België, Duitsland en Polen die exclusief aan ons leveren. De gecultiveerde en wilde paddenstoelen vinden de weg naar supermarkten, restaurants, cateraars, zorginstellingen en speciaalzaken.
Gezonde korte ketens
Banken Champignons is betrokken bij het programma ‘Gezonde korte ketens’. Dit is een initiatief van Diverzio en Rabobank. Rob Banken: “Hoe kunnen lokale boeren en tuinders met hun producten worden verbonden aan lokale zorginstellingen? Daar draait het bij dit programma om. Boeren en tuinders leveren bij uitstek verse producten die de gezondheid helpen bevorderen van mensen binnen die zorginstellingen. De Rabobank ondersteunt deze lokale projecten en wij leveren in dat kader in de regio Nijmegen onze paddenstoelen aan zorgorganisaties.”
Innovatie, duurzaamheid en gezondheid
Naast gecultiveerde en wilde paddenstoelen brengt Banken Champignons ook nieuwe toepassingen en innovaties op de markt. Gevulde paddenstoelen, bbq-sticks en een vegetarische Champburger. Banken: “Die laatste is nieuw in ons assortiment en bestaat voor meer dan tachtig procent uit champignons”.
Het ontwikkelen van nieuwe producten vraagt veel tijd, zegt hij. “We besteden veel aandacht aan Research & Development. Dat gebeurt onder andere in samenwerking met de Wageningen University & Research. Maar ook met hogescholen en andere ketenpartijen. Samen bundelen we onze kennis en kunde om nieuwe producten te ontwikkelen.”
Een voorbeeld is de Vitamine D-champignon. Banken legt uit dat champignons van nature ergosterol bevatten, dat onder invloed van zonlicht wordt omgezet in vitamine D. ”Door dit natuurlijk proces na te bootsen, stimuleren we de aanmaak van vitamine D in onze champignons.”
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de paddenstoelenteelt, benadrukt Banken: “We maken met afval – paarden- en kuikenmest – een gezond en commercieel product. Het afval dat na de teelt vervolgens achterblijft, bevat nog tal van waardevolle voedingsstoffen voor de fruitteelt en kan prima als bodemverbeteraar worden ingezet. De afgewerkte compost van champignonbedrijven is daarom zeer gewild.” Ook de paddenstoel zelf kan optimaal worden benut, zegt Banken. “Zowel vers, gedroogd, geconserveerd, in poeder- of aromavorm vindt die zijn weg naar de consument. Ook daar is geen énkele sprake van afval.