In de regio Oost-Nederland Midden begint in oktober het praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgerold in samenwerking met de Rabobanken Arnhem en Omstreken, Maas en Waal, Oost Betuwe en Rijk van Nijmegen. Het programma is gericht op agri/food-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg.
Win-winsituatie voor agri/food-ondernemers en zorgorganisaties
Met het programma Gezonde Korte Ketens worden telers en kwekers in contact gebracht met regionale afnemers en ontvangen zij een goede prijs voor hun eerlijke producten. De zorgorganisaties kunnen hun kwetsbare doelgroepen een gezondere en lekkerder maaltijd bieden, met herkenbare smaken uit eigen streek. De regionale Rabobanken in Oost-Nederland Midden dragen hier graag hun steentje aan bij. “Het verbinden van food & agri met zorg biedt unieke kansen” aldus directievoorzitter Paul Brouwer van Rabobank Maas en Waal. “Kansen voor innovatie en nieuwe verdienmodellen voor ondernemers in beide sectoren. En in nieuwe sectoren. Marktkansen dus ook zeker voor ondernemende agrariërs.”
Leren een rendabele afzet tot stand brengen
Het programma Gezonde Korte Ketens bestaat uit vier Masterclasses, op 11 oktober en 29 november 2017 en op 7 februari en 18 april 2018. Daarin leren ondernemers uit de agri- en foodbusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen. Theorie en praktijk komen samen in de bijeenkomsten. Zo worden motivatie en ervaringen gedeeld, maar wordt bijvoorbeeld ook gewerkt aan praktische doelen en aan oplossingen voor mogelijke knelpunten. Er wordt toegewerkt naar een realistische businesscase. Daarbij wordt stil gestaan bij zaken als marketing, verkoop, verpakking en logistiek. In de afsluitende bijeenkomst krijgen de deelnemers gelegenheid hun plannen en producten voor te leggen aan inkopers van zorgorganisaties en -klanten.
Gratis deelname
Deelname aan dit teler made programma is helemaal gratis. Er is plek voor enkele tientallen agri/food-ondernemers. Van hen wordt wél verwacht dat ze actief en betrokken aan het programma deelnemen. Ze krijgen daarbij persoonlijke ondersteuning en begeleiding. “Korte ketens van telers naar zorgorganisaties zijn goed voor milieu, mens en onze regionale economie”, onderstreept Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio nog maar eens.
Masterclasses
Masterclass 1 – woensdag 11 oktober 2017:
Rabobank Oost Betuwe
Industrieweg Oost 16
6662NE Elst Gld
Tijd: 12:30 – 17:00 uur
Masterclass 2 – woensdag 29 november 2017:
Banken Champignons Group
Bijsterhuizen 3130
6604 LV Wijchen
Tijd: 12:30 – 17:00 uur
Masterclass 3 – woensdag 7 februari 2018:
Radboudumc
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Tijd: 12:30 – 17:00 uur
Masterclass 4 – woensdag 18 april 2018:
Rabobank Maas en Waal
Van Heemstraweg 58
6651 KH Druten
Tijd: 12:30 – 17:00 uur
Gezonde Korte Ketens start op 11 oktober. Aanmelden: voor 1 oktober 2017 via info@diverzio.nl
Lees hier de folder met meer informatie.
Het programma Gezonde Korte Ketens in de regio Oost-Nederland Midden wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Diverzio, de Rabobanken Arnhem en Omstreken, Maas en Waal, Oost Betuwe en Rijk van Nijmegen.