14 april 2016 – Zorgorganisatie Omring serveert vers eten uit eigen streek

DGAT
14 april 2016

Op 14 april aten de senioren in 4 verpleeg/verzorgingshuizen van Omring een lekkere huisgemaakte lasagne boordevol verse vitamines uit de streek. Het is de start van een pilot die Omring samen met Atlantis Handelshuis doet om het eten voor haar bewoners en cliënten gezonder, smakelijker en duurzamer te maken.

Omring bereidt dagelijks zelf de maaltijden voor haar cliënten. Servicemanager Maarten van Dijk: “Vandaag serveren we een maaltijd die smaakvol, gezond, herkenbaar en duurzaam is. We willen meer gaan bereiden met verse producten uit de regio, in een goede ambiance, omdat we weten dat daardoor de kwaliteit van leven en vitaliteit beter wordt.” Omring start met een pilot waarin 4 locaties gedurende 3 maanden elke 2 weken om de week een menu serveren met allemaal verse producten van eigen grond (of water), geleverd door Atlantis Handelshuis.

Eerlijke prijs

Mike Venekamp, directeur van Atlantis Handelshuis, zorgt voor de toelevering van de verse en eerlijke producten uit de regio: “Samenwerking tussen landbouw en zorg is de basis van een gezonde en duurzamere maaltijdvoorziening. Zorgorganisaties kunnen er kosten mee besparen terwijl tegelijkertijd het milieu wordt gespaard door 79% minder voedselkilometers en 89% minder CO2 uitstoot. Maar ook aan de kant van de landbouw is het goed nieuws. De boeren uit onze streek verdienen het dat zij hun eerlijke en heerlijke waar tegen een eerlijke prijs kunnen afzetten bij klanten die de goede smaak ook echt waarderen. Daar houden we de regionale economie gezond mee.”

Forse verbetering

Afgelopen maanden werkten Omring, Atlantis Handelshuis en Diverzio intensief samen om de cliënten/bewoners van Omring beter, gezonder en duurzamer eten en drinken te serveren. De zorgorganisatie werkte in het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ onder leiding van Diverzio aan vermindering van verspilling tegen lagere kosten en voor een tevreden eterspubliek. Diverzio-directeur Koen Nouws Keij: “In de zorg belandt gemiddeld 30 tot 40% van de maaltijd in de vuilnisbak. Verdrietig voor de mensen die het op hun bord hebben gekregen, zonde van het geld en niet goed voor het milieu. En dat terwijl een kwart van de ouderen ondervoed is. We weten dat het beter kan – dat hebben onze Noord-Nederlandse deelnemers aan Duurzaam en Gezond aan Tafel, waaronder Omring, net laten zien. Na een dik jaar is de voedselverspilling bij elf deelnemers ver onder het landelijk gemiddelde gebracht; de gemiddelde score ligt beneden de 20 procent en bij sommige deelnemers zelfs onder de 10 procent. Daarnaast wordt hun eten beter gewaardeerd en hebben ze hun kosten op orde.”

Eet smakelijk!

John Meilink, kok bij Sweelinckhof in Wognum heeft tijdens de laatst georganiseerde open dag gewerkt met de streekproducten van Atlantis Handelshuis: “Prachtige verse producten, hier word ik heel blij van. Ik sta te popelen om te beginnen met deze pilot en voor de prijs hoeven we het niet te laten.”

Daarom genieten vanavond de bewoners van Buitenveld in Julianadorp, Den Koogh in Den Helder, Rigtershof in Grootebroek en Sweelinckhof in Wognum van een heerlijke heldere Noord-Hollandse groentebouillon, lasagne met groenten uit de regio en Texels lam, en als toetje hangop van een zorgboerderij met streekfruit en honing van de Wadden.¨

Over Atlantis Handelshuis

Atlantis Handelshuis levert verschillende soorten groentes, aardappels en fruit, het merendeel direct uit de regio Noord-Holland, Texels rundvlees van Hoeve Axel, Texels lamsvlees,  boerderijkip, Heydehoeve varkensvlees dat verkozen is tot het meest duurzame varkensvlees van Nederland, op duurzame wijze gevangen vis uit de Noordzee en Noord Atlantische Oceaan. Kaas en zuivel waar mogelijk van biologische zorgboerderijen. Atlantis Handelshuis selecteert, verwerkt, bundelt en distribueert via hele korte duurzame directe ketens. Daardoor kan Atlantis Handelshuis een transparante voedselketen, optimale versheid, betaalbaarheid en lage voedselkilometers garanderen.

Over Duurzaam Gezond aan Tafel

Stichting Diverzio wil graag dat kwetsbare groepen in de zorg kunnen genieten van gezond, smakelijk, vers eten. Als het éven kan, van boerenbedrijven van dichtbij. Minder verspilling, meer kwaliteit van leven, minder ondervoeding, lagere kosten, minder dure medicatie en een kleinere footprint zijn de voordelen. In het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel neemt Diverzio een groep van 10 tot 20 zorgorganisaties ruim een jaar stap voor stap mee in het meten én verbeteren van voedselverspilling, maaltijdtevredenheid, duurzame inkoop en kosten.

Klik hier voor het volledige persbericht.

Meer informatie? Mail naar Koen Nouws Keij (directeur) via koen@diverzio.nl

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.