14 februari 2017 – Programma Gezonde Korte Ketens slaat brug tussen agri/food en zorg

GKK
15 februari 2017

Een korte directe keten creëren, van agri/food ondernemers naar zorgorganisaties in hun regio. Dat is het doel van het programma Gezonde Korte Ketens van stichting Diverzio, dat op 14 februari van start ging in Noord-Holland Noord. Op het kantoor van de Rabobank West-Friesland in Zwaagdijk-Oost waren zo’n 50 regionale telers en kwekers aanwezig voor de eerste van vier Masterclasses. Het werd een middag vol informatie, interactie én inspiratie.

Van aardappelboer tot paprikateler en van fruitbedrijf tot bloemkoolkweker. Ze waren er allemaal bij om de start van Gezonde Korte Ketens mee te maken. Met dat programma heeft stichting Diverzio een mooi tweede ijzer in het vuur om tot een betere, verse zorgmaaltijd te komen. Het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel draait inmiddels al landelijk, in niet minder dan zes regio’s. Gezonde Korte Ketens heeft die potentie ook, maar start in de regio die door strategisch adviseur Jacques Dekker liefkozend wordt omschreven als ‘de groene apotheker van Nederland en misschien wel van de wereld’.

Rabobanken

De keuze voor een Rabo-kantoor als locatie voor de eerste Masterclass was geen toevallige. Het programma wordt van harte ondersteund door de Rabobanken Alkmaar, Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Die banken droegen een aanzienlijk steentje bij aan de totstandkoming van de groep deelnemers. Die werd gastvrij welkom geheten door Arjan Smit, Directeur Bedrijven van Rabobank West-Friesland. Hij sprak van een ‘Unieke gebeurtenis. Terecht dat dit hier plaatsvindt.’  Zijn collega Mirjam Bus, Manager Bedrijven Food & Agri van Rabobank West-Friesland, schotelde het gezelschap een presentatie over ‘Banking for Food’ voor, de visie van de bank op landbouw en voedsel voor meer dan 9 miljard mensen in 2050. ‘Lokaal is het helemaal’, zo onthulde zij haar credo, om daar aan toe te voegen: ‘De kansen liggen voor het oprapen. Ik ben supertrots op onze regio.’ Sectorspecialist Food Martijn Rol van Rabo Nederland stond stil bij de transitie in de Foodketen. Hij onderstreepte het belang van een korte transparante keten van agrariër naar consument: ‘Je moet denken vanuit die consument, niét vanuit het aanbod’, stelde Rol.

Enorme potentieel

Vanuit stichting Diverzio belichtten strategisch adviseur Jacques Dekker en directeur Koen Nouws Keij het perspectief voor Noord-Holland en schetsten ze de kansen en het enorme potentieel in deze regio. Dekker kreeg veel bijval voor zijn pleidooi voor een Ministerie voor Landbouw, Voeding en Gezondheid. Nouws Keij liet zien dat er een wereld open ligt voor verse en lekkere streekproducten: ‘Er zit voor miljoenen euro’s aan potentieel op het gebied van vers eten en drinken in de zorg’, zo hield hij de geboeide kwekers en telers voor. Mike Venekamp van Atlantis Handelshuis uit Den Helder schetste vervolgens een beeld van hoe de regionale ketenorganisatie van de duurzame zorgkeuken eruit zou kunnen zien. ‘Breng vraag en aanbod bij elkaar’, stelde hij. Hij onderstreepte tevens het belang van een onderscheidende visie op het eigen product.

De enerverende middag werd afgesloten met een werkopdracht. Alle deelnemers gaan voor de volgende bijeenkomst, op 15 maart in het Westfriesgasthuis in Hoorn, in kaart brengen waar zij hun kansen zien liggen. Overigens ging geen van de deelnemers met lege handen naar huis. Naast een informatieve cursusmap én een zakje peren van De Toffe Peer was er voor iedereen een bosje tulpen van Noordhollandse bodem voor het thuisfront. Het was immers Valentijnsdag …

Gezonde Korte Ketens is een programma van Diverzio, Rabobank Alkmaar en omgeving, Rabobank Kop van Noord-Holland en Rabobank West-Friesland. In samenwerking met Atlantis Handelshuis BV, Greenport Noord-Holland Noord, gemeenten en provincie Noord-Holland.

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.