In Sneek, Heiloo, Uden, Nijmegen en Capelle aan de IJssel gingen de afgelopen 2 weken de regionale groepen van Duurzaam Gezond aan Tafel van start met de eerste masterclass. Deze (ruim) 150 mensen gaan zich de komende tijd inzetten om de maaltijdvoorziening in hun organisatie onder de loep te nemen en te verbeteren. In heel Nederland is de zorg dus in beweging voor minder voedselverspilling, lagere kosten, meer smaak en duurzaamheid.
Duurzaam en Gezond aan Tafel steunt op vier sterke pijlers: terugdringen van voedselverspilling, verhogen van maaltijdtevredenheid, vergroten van duurzame inkoop én werken aan een positieve financiële begroting. Ziekenhuizen, ouderenzorginstellingen, ggz’s en kleinschalige woonvormen schreven zich voor een vriendenprijs in.
Vijf bomvolle groepen met hoofden voeding, facility managers, (chef)koks, diëtisten en andere direct betrokken bij het voedingsproces maakten in de eerste van vijf masterclasses nader kennis met Duurzaam en Gezond aan Tafel én met elkaar. Diverzio-voorzitter Jelle Ferwerda deelde met hen de voedingsvisie van de Sint Maartenskliniek. Directeur Koen Nouws Keij en projectleider Inge Kuipers voorzagen de groepen van alle relevante informatie om snel aan de slag te gaan. In de aanloop naar de tweede masterclass, die vanaf eind januari op de kalender staat, gaan alle deelnemende zorginstellingen in kaart brengen wat hun uitgangspositie is en waar zij qua ambities naartoe willen.
Een hartelijk dank is op zijn plaats aan de hosts van de eerste masterclasses: het Antonius Ziekenhuis, GGZ Noord-Holland-Noord, BrabantZorg, de Sint Maartenskliniek en zorgcentrum De Zellingen voor de genoten ontvangst en uitstekende verzorging. Het was te merken dat zij hun collega´s graag wilden laten zien wat hun niveau van gastvrijheid en kwaliteit van eten is. Dat zet een mooie standaard voor de volgende keer!
Duurzaam en Gezond aan Tafel wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van VWS, Stichting De Friesland, regionale Rabobanken en Diverzio.