Campagne Gezonde Korte Ketens: telers en kwekers vol inspiratie na bezoek aan Westfriesgasthuis

GKK
17 maart 2017

De tweede Masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens, bedoeld om een verbinding te creëren tussen agrifood-ondernemers en zorginstellingen, vond woensdag 15 maart plaats bij een ziekenhuis. Ruim 40 telers en kwekers waren die middag te gast bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. Daar konden ze letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken nemen. Het werd een middag vol inspiratie, contacten en ideeën.

Het op de zesde etage gelegen auditorium van het Westfriesgasthuis biedt een prachtig uitzicht over fraai stukje Hoorn. Daarvoor hadden de aanwezige telers en kwekers – van paprika tot peer, van knoflook tot kruiden en van broccoli tot bloemkool – nauwelijks oog. Ze waren immers te gast in een zorginstelling, die landelijk voorop loopt in het werken met gezonde en verse producten uit de eigen streek.

Directeur Koen Nouws Keij van Diverzio nam het gezelschap, waarvan ook enkele vertegenwoordigers van de ondersteunende Rabobanken deel uitmaakten, mee in een presentatie over de stappen die kunnen leiden tot een succesvolle samenwerking tussen regionale producenten en zorgorganisaties. Hij kon ook melden dat het in Noord-Holland Noord gestartte programma navolging gaat krijgen in de regio Gelderland en dat er ook in andere delen van het land volop belangstelling voor is.

De bevlogen Facilitair manager Nils van Mourik van het Westfriesgasthuis schotelde de groep vervolgens voor wat er in zijn ziekenhuis allemaal al gerealiseerd is op het gebied van eerlijk en heerlijk eten. Hij omschreef het ziekenhuis als een verbinding tussen warmte en technologie, trok fel van leer tegen dieetdrankjes, E-nummers en toonde vol trots de I-pad en placemat met QR-codes, waarmee patiënten direct kunnen zien van welke producent de geserveerde producten afkomstig zijn. Van Mourik zocht nadrukkelijk de interactie met de telers en kwekers. “Gezond vers eten uit eigen regio is écht het beste medicijn”, zo gaf hij ze mee. Hij meldde ook dat hij graag bij al zijn regionale producenten borden op het land zou willen zien, met de tekst ‘Wij telen voor het Westfriesgasthuis’.

Het programma werd vervolgd met een rondleiding in drie groepen. Elke groep deed, onder begeleiding van een deskundige Westfriesgasthuis-medewerker, zowel de keuken, waar chef Kees vol passie vertelde over zijn werk, als de nieuwbouw van het ziekenhuis aan. Weer terug op zes hoog werden in kleine groepjes kansen en bedreigingen in beeld gebracht en daarna kort voor de gehele groep gedeeld. Overal proefde je de ambitie om snel aan de slag te gaan, liefst in een samenwerkingsvorm, bestaand of nieuw. Her en der werden al lijntjes gelegd met collega’s, die in een herkenbare situatie verkeren. Met de werkopdracht om de kansen, knelpunten en te maken stappen verder in kaart te brengen vertrokken de telers en kwekers aan het eind van de middag weer huiswaarts. Volgende bijeenkomst: 12 april bij Bejo Zaden in Warmenhuizen.

Het programma Gezonde Korte Ketens is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg.
Dit programma in de regio Noord-Holland-Noord wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Diverzio, de Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

Meer informatie : Koen Nouws Keij – directeur stichting diverzio: info@diverzio.nl of 013 440 0222

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.