Ook de regio Zuid-Holland is begonnen aan het programma Gezonde Korte Ketens. Ruim 30 telers en kwekers uit de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee kwamen 22 november bijeen bij Rabobank Het Haringvliet in Heinenoord. Ze kregen daar een inspirerende middag voorgeschoteld, waarin kennisdeling en interactie hand in hand gingen. Daarbij waren de ambities richting zorg uitermate voelbaar. Een bijeenkomst kortom, die naar méér smaakte.
Het was een trotse directievoorzitter Renata Brabander, die de bijeenkomst bij haar Rabobank Het Haringvliet opende. Zij was er immers met haar team in geslaagd de zaal prima gevuld te krijgen met regionale telers en kwekers, die maar wat graag kwamen horen hoe ze zich richting zorginstellingen kunnen presenteren. Zij werden gastvrij ontvangen met een lunch vol gezonde broodjes, vers fruit en sapjes uit de streek. Nadat de nog vrij nieuwe directeur Bedrijven van de bank, Wim Nobel, zich kort aan het gezelschap had voorgesteld, ging Brabander nader in op het Banking for Foodprogramma van de bank.
Ze verwees naar een artikel uit National Geographic, getiteld ‘Hoe Nederland de wereld voedt’ en toonde aan dat de pincode van de wereld aan het veranderen is. Daarbij gaf ze de aanwezige ondernemer uit de agri- en food-hoek mee dat met name Afrika als continent sterk zal groeien. De slogan ‘growing a better world together’ onderstreept nog maar eens dat de wereld verlegen zit om duurzaam voedsel. “Er zijn op de wereld twee keer zoveel mensen té dik dan dat er honger hebben”, hield ze haar toehoorders nog voor. Ze schetste de uitdagingen en nieuwe kansen en lichtte nader toe wat Rabobank Het Haringvliet al doet.
Na een toelichting op het programma door Diverzio-directeur Koen Nouws Keij, een paar korte kennismakingssessies tussen de deelnemers én een groepsfoto vóór de bank was het woord aan Martijn Rol, sectorspecialist Food bij Rabobank Nederland. Hij opende met een verwijzing naar disruptie. “We moeten méér mensen voeden met minder middelen”, klonk het. Vervolgens stond Rol stil bij het foodlandschap in Nederland en illustreerde hij dat de traditionele keten aan het veranderen is. Er wordt meer verbinding met de consument gezocht. Die is echter hybride én vol tegenstrijdigheden: “Ze zoeken overal de goedkoopste optie maar gaan wél luxe uit eten.” Rol had nog wat van die mooie uitspraken: “Als het bnp groeit, groeit ook de bmi” bijvoorbeeld. Hij liet zien dat voedsel het nieuwe medicijn kan zijn en betoogde dat de kansen liggen in gezond en vers: “Ook voor de regionale keten.”
Verdeeld in een vijftal groepen gingen de deelnemers aan het programma vervolgens met elkaar in gesprek over hun visie op de toekomst van korte ketens. De resultaten hiervan werden onder begeleiding van moderator Ton de Kort doorgesproken. Daarbij kwamen ook diverse regionale voorbeelden van ‘best practices’ aan bod: van een collectief op Voorne Putten tot de Hoeksche Rooie en een goedlopend groente-abonnement. Twee ondernemers uit het gezelschap, Hanneke de Baar van Eibaar en Esther Quartel van Weiderund, kwamen na een presentatie van Nouws Keij over de kansen in de zorg óók nog eens aan het woord over hun eigen bedrijf. Afsluitend werden door alle deelnemers kansen in de markt maar ook hulpvragen en wensen in kaart gebracht. Hiervan werd een aantal collectief besproken. Daarbij werd duidelijk dat er veel ambitie in het gezelschap schuilt, maar dat men ook beseft dat niet alles van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden. Wordt vervolgd op 17 januari 2018. Dan gaat men op bezoek bij een zorginstelling: Zorgwaard in Oud-Beijerland.