Een mooie, diverse groep agrifood-ondernemers uit heel de provincie Limburg heeft op woensdag 13 november een vliegende start gemaakt met het programma Gezonde Korte Ketens. Daarin staat het verbinden van agrifood en zorg centraal. De serie door Diverzio verzorgde masterclasses maakt onderdeel uit van het LOF-programma. Direct al tijdens de eerste bijeenkomst bleek dat de aanwezig boeren, telers en kwekers vol ambitie zitten.
De eerste masterclass Gezonde Korte Ketens in Limburg – de vierde regio waar Diverzio dit programma uitrolt – vond plaats op een inspirerende locatie. Ons Boerenerf van de familie Van Leeuwen in Nederweert-Eind mocht ruim 30 collega-ondernemers uit de agrifood-sector verwelkomen. Tegen het decor van een vleesvarkensbedrijf annex vergadercentrum werd het programma afgetrapt met een smakelijke lunch, waarbij de meeste deelnemers aan het programma al wel bekende gezichten zagen. Na het welkomstwoord en een toelichting op het programma was het woord aan Ron Vanlier, directeur Food & Agri van de Rabobank Limburg, één van de betrokken partners in het programma. Hij vertelde over zijn verleden bij een kweker van Bonsai-boompjes en deelde wat hij daar geleerd had: “Passie voor je product kun je overbrengen, óók aan je eindconsument.” Vanlier hamerde op het belang van samenwerking en liet overduidelijk zien dat de voedselketen aan het veranderen is.
Kansen en potentie
Na een nadere kennismaking via een paar rondjes speeddaten werd er in groepjes gewerkt aan het in kaart brengen van de eigen visie op gezonde korte ketens. Koen Nouws Keij ging vervolgens namens Diverzio in op de kansen en potentie die duurzaam en gezond eten in de zorg voor de agrifood-ondernemers bieden. Hij bracht onder andere de al bestaande leveranciers op alle niveaus in kaart, maar schetste ook een beeld van hoe de zorg eruit ziet. In kleine groepjes werd daarna verder gesproken over wat er richting de Limburgse zorg mogelijk was. Dat leverde geanimeerde gesprekken op, waarbij de ambities niet onder stoelen of banken werden gestoken. Tijdens een kijkje achter de schermen van het varkensbedrijf van Aad en Arjan van Leeuwen werd er driftig doorgepraat. Dat ging ook tijdens de afsluitende borrel gewoon door, onder het genot van een duurzaam stukje ‘eigenzwijs’ worst: een product waar varkenshouder Van Leeuwen vol trots over vertelde.
De volgende masterclass staat gepland voor 22 januari. Dan wordt een ggz-instelling aangedaan, waar de deelnemers te zien en te horen krijgen hoe er in de zorg met eten en drinken wordt omgegaan.
Het programma ‘Gezonde Korte Ketens Limburg’ is onderdeel van het LOF programma en wordt uitgevoerd door Diverzio, in samenwerking met de Rabobank, Provincie Limburg, F-Fort en NEVI. Het wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, de Provincie Limburg en de lokale Rabobanken in Limburg.