Vara programma Groen Licht gaat op bezoek bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen die als eerste begon met beter en verser koken voor de patiënten. Daarvoor had de kliniek voormalig topkok Jelle Ferwerda aangetrokken. Jelle had al op heel hoog niveau gekookt voor diverse horeca- bedrijven waaronder Chateau Neercanne en hij vindt het heerlijk dat hij nu mag werken in de Maartenskliniek. Hij vindt dat ook de presentatie van een maaltijd goed moet zijn; daarmee maak je het voor de patiënt veel aantrekkelijker om te eten. Bij de Sint Maartenskliniek is de verspilling van eten teruggedrongen tot 1-3%.
Groen Licht ging ook kijken bij het Westfriesgasthuis in Hoorn dat volgens dit principe van Diverzio werkt en zij hebben hun verspilling weten terug te brengen van 40% tot 6%. De koks zijn daar op bijscholing gestuurd om meer smaak gestuurd te koken. Want patiënten die medicatie krijgen of ziek zijn hebben een andere smaakbeleving dan gezonde mensen. Iemand met kanker kan zoet, zuur of zout heel anders proeven en als een kok dat weet kan hij met verse kruiden toch een goeie smaak ontwikkelen in een gerecht waardoor de patiënt het toch lekker vindt en zijn eten opeet.
In feite is op deze manier eten inkopen en bereiden een win- win situatie omdat alle partijen erbij gebaat zijn. Bovendien maakt het de koks ook veel blijer want ze koken weer zoals het ambacht het hun geleerd is. En staan ze niet meer in zogenaamde gaarkeukens of alleen maar kant- en-klare maaltijden op te warmen.