Het eerste contact dateert van een webinar van vorig jaar. Al snel ontdekten beide organisaties dat ze allebei bezig waren met het verbinden van zorginstellingen en ondernemers in de agrifood sector. Een nadere kennismaking lag dan ook voor de hand. Die vertaalt zich nu in een samenwerking tussen Diverzio en Voedselfamilie Krimpenerwaard. De eerste resultaten van die samenwerking moeten zichtbaar worden in het programma Duurzaam en gezond aan tafel voor de regio Utrecht.
Lia Steeman is een voormalig facilitair manager, maar opereert sinds vorig jaar als coördinator Horeca & Zorg binnen Voedselfamilie Krimpenerwaard. Die organisatie omschrijft zichzelf als ‘het regionale zusje van de Voedselfamilies Zuid-Holland’. “Ons doel is om al het lekkers wat binnen de Krimpenerwaard verkrijgbaar is op de kaart te zetten richting horeca en zorg”, zo omschrijft zij de familie. Die richt zich dus met name op de regio, maar staat zeker ook open voor belangstelling van buiten de Krimpenerwaard. Steeman ziet de meerwaarde die de samenwerking tussen Diverzio en de Voedselfamilie kan bieden. “Het is aan de ene kant heel belangrijk om te weten waar je eten en drinken allemaal vandaan komt. Daarnaast spelen ook logistieke zaken mee. Denk aan het gemak van inkopen om de hoek. Dat is ook prima te vertalen naar een duurzame en gezonde voedingsvisie. Door samen dat proces in te gaan zijn er volop mogelijkheden.”
Elkaar versterken
Dat ziet ook John van Dijk, coördinator van de Krimpenerwaard hub én thuisbezorgservice van de Voedselfamilie. “De logistiek is belangrijk”, beseft hij. “Die werd deels al ingevuld door een andere organisatie, Rechtstreex uit Rotterdam. Wij willen met onze activiteiten niet het wiel opnieuw uitvinden, maar elkaar juist versterken. De Krimpenerwaard is best een uitgestrekt gebied. Daar zijn al wel veel afhaalplekken, maar was nog geen sprake van een bezorgservice.” Voedselfamilie Krimpenerwaard sprong in augustus vorig jaar in dat gat. “Iedereen is laaiend enthousiast, maar de hub is nog niet effectief”, ziet Van Dijk. “De puzzel moet nog gelegd worden. Het is zaak om aan te sluiten bij de behoefte die de boeren hebben.” Hij ziet een meerwaarde in de samenwerking met Diverzio: “Wanneer Diverzio de zorginstellingen meekrijgt, kan dat een mooie aanvulling voor de hub zijn en daarmee ook voor de producenten in de korte keten. Bovendien sluiten lokale voedselketens vaak perfect aan bij de missie en doelstellingen van zorgorganisaties.”
Regio’s gezonder maken
Programmadirecteur Zsuzsan Proos van Diverzio juicht de samenwerking van harte toe. “De Voedselfamilie Krimpenerwaard deed eigenlijk al wat wij ook doen. Samen kunnen we onze visie ook mooi naar andere kanalen in het gebied – én daarbuiten – uitdragen. Wij willen regio’s gezonder maken door middel van producten uit eigen streek. Dan is dit een prachtige stap.” In het programma Duurzaam en gezond aan tafel, wat Diverzio nog voor de zomer gaat opstarten in de regio Utrecht, wordt ook een rol voor de Voedselfamilie ingeruimd. “John van Dijk krijgt een rol in de masterclasses. Zorginstellingen kunnen een koppeling maken naar de hub van de Voedselfamilie Krimpenerwaard”, licht Proos toe. Daarnaast gaat Lia Steeman in haar regio partijen warm maken voor deelname aan het programma. De bij Diverzio beschikbare kennis van Local2Local wordt ook gedeeld met de Voedselfamilie.
Foto boven van links naar rechts: Arike Mijnlieff , Lia Steeman en Zsuzsan Proos
Foto gemaakt door: Stephan Tellier
Foto onder: John van Dijk