Hoe voorkomen jullie ondervoeding bij ouderen? En hoe meet je dat?
Hoe zorgen jullie ervoor dat in een aanbesteding de inkoop van lokaal of vers eten is geborgd?
Hoe ziet regionale samenwerking tussen boeren en zorginstellingen eruit?
Hoe kun je in een ziekenhuis met streekproducten koken?
Wat is precies een korte keten van boer naar bord?
Een Belgische delegatie van afgevaardigden van zorginstellingen, gemeenten en onderwijs kwam op bezoek bij Diverzio en had honderden vragen.
Hogeschool VIVES is samen met verschillende Vlaamse partners in zorg en overheid actief in een project, waarmee versterking van de lokale economie wordt beoogd. Dat wil men concreet maken door méér lokale producten te integreren in grootkeukens. Om dit te realiseren is het initiatief ‘Lekker. Lokaal. Natuurlijk!’ opgestart. Uit vooronderzoek was al wel duidelijk dat veel grootkeukens weinig kennis hebben van lokale producten, dat de vraag bij de consument naar lokale producten erg klein is en dat aanbestedingen en de kostprijs van lokale producten hindernissen zijn om met deze producten te gaan werken.
Het bezoek aan het proeflokaal van Diverzio in Wijchen had vooral als doel om informatie en inspiratie op te doen over de manier waarop dit in Nederland al wél lukt. De Belgische gasten waren nieuwsgierig naar de vorm en inhoud van de ontwikkelprogramma’s van Diverzio (Gezonde Korte Ketens en Duurzaam en Gezond aan Tafel). Ook wilden ze graag horen hoe je mensen hierbij betrokken krijgt, wat het mag kosten én wat het oplevert en hoe een en ander in de praktijk wordt uitgewerkt. Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, deelde kennis, praktijkervaringen en marktinformatie maar wat graag met zijn bezoekers. Die konden na een dagprogramma vol met inspiratie- en werksessies dan ook ‘gevoed’ met veel informatie over beter eten in de zorg weer terug naar Vlaanderen.