Masterclass Duurzaam en Gezond aan Tafel: een dag vol interactie, inspiratie én Rudolph

DGAT
Praktijkcase
29 oktober 2019

Zes weken na de aftrap in ’s-Hertogenbosch kwamen de deelnemers aan het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant opnieuw bijeen. De tweede Masterclass werd op 21 november gehouden bij GGZ Oost-Brabant op het indrukwekkende instellingsterrein van Huize Padua, aan de rand van Boekel. Daar werd het gezelschap gastvrij ontvangen voor wat een dag vol interactie, inspiratie én Rudolph van Veen zou worden.

 

groepsfoto

Wilco Kanters, Facilitair Adviseur Eten & Drinken bij GGZ Oost-Brabant én deelnemer aan het programma, toonde zich met zijn horecateam een perfecte gastheer van deze tweede van in totaal vijf Masterclasses. Van de koffie en thee met Boekelse Broeder tot en met de hapjes bij het afsluitende drankje: álles was tot in de puntjes verzorgd, overgoten met die typische Brabantse gastvrijheid. Maar dan wél met de gedachte van gezondheid steeds nadrukkelijk in het achterhoofd.

pratende man

“Gezondheid begint bij jezelf”, stelde Oscar Dekker, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Oost-Brabant, in zijn welkomstwoord. Hij benadrukte dat Boekel geen uithoek is: “Het is het centrum van ons werkgebied, een gebied met zo’n 600.000 inwoners.” Huize Padua omschreef hij als “een traditioneel terrein, wat ook wordt ontwikkeld. Het is het laatste instellingsterrein wat nog hebben en daar zijn we trots op.” Dekker stipte de specialisaties aan, waaraan op het terrein onderdak wordt geboden en stelde dat Huize Padua middenin de samenleving staat. Hij besloot met het breken van een lans voor vitaliteit en gezonde voeding. “Je moet mensen verleiden om gezond te gaan leven.”

 

rudolf van Veen
rudolf van Veen

De klapper van het ochtendprogramma was de kookdemonstratie van meesterkok Rudolph Van Veen, aanwezig namens partner Food First Network. Hij nam plaats achter een kookeiland en trakteerde zijn publiek op diverse heerlijke gezonde gerechtjes. “Eten is een blijmaker”, zo wist de bekende tv kok te melden. Op uiterst smakelijke wijze bereidde hij ter plekke het ontbijtje ‘morgenstond’, een frisse wintersalade én een volkoren pasta met witte bolognese. De beelden van een kokende Rudolph werden fraai geprojecteerd op een groot scherm, zodat iedereen alles prima kon volgen. Binnen drie kwartier stonden er drie verleidelijke gerechten op tafel, waarvan uiteraard geproefd mocht worden. En aimabel als hij is ging Rudolph vervolgens ook nog eens met iedereen op de foto.

 

borrel

Na een duurzame en gezonde lunch met ambachtelijke streekproducten (onder meer Brabantse krollen met speculaas, de biologische kazen van Bronlaak én de Good Mood Salade, naar een recept van Rudolph van Veen) werd een wandeling gemaakt naar de directe buurman van Huize Padua, Sid Bachrach. Hij verzorgde een korte rondleiding in het prachtig verduurzaamde Kapucijnerklooster (waar onder meer 175 zonnepanelen voor de energie zorgen) én de aanpalende moestuin, mét zweethut.

 

pratende vrouw

Het middagprogramma werd afgetrapt met een inspirerende presentatie door Karin van IJsselmuide, community manager van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement, kortweg NEVI. Zij stond stil bij het belang van Maatschappelijk Verantwoord inkopen. Dat deed ze op een heldere wijze, waarin ze continu het contact met de deelnemers zocht. Van IJsselmuide benadrukte onder meer dat er duurzaamheidscriteria gelden voor zowel leverancier als product, liet zien dat Maatschappelijk Verantwoord inkopen een belangrijke bijdrage kan leveren aan het realiseren van strategische doelstellingen én benadrukte dat inkoop niet over de laagste prijs gaat, maar om het totaal, waarbij ook zaken als levering en kwaliteit in balans moeten zijn. “Aanbesteden is een middel om je contract te krijgen”, zo stelde ze. Ze vergeleek het inkoopproces met het dansen van een tango ( “It takes two to tango”) en besloot met een eigen tegelwijsheid: Beter voordenken dan nadenken.

Nadenken deden de aanwezigen vervolgens ook over de voedingsvisie van hun organisatie. Ze brachten deze gezamenlijk in kaart, deelden hem met elkaar en gingen daarover in groepjes in gesprek. Dat leidde tot geanimeerde discussies, waarbij de conclusie kon worden getrokken dat de zorgorganisaties veel met elkaar gemeen hebben. Ze willen allemaal voor gezond, duurzaam en lekker eten voor hun bewoners en cliënten gaan. Of, zoals één van de deelnemers het verwoordde: “Elke maaltijd moet een feestje zijn.” Aan het eind van de middag werd alvast even stilgestaan bij verbeterplannen én bij het delen van gerealiseerde successen. Daarmee werd meteen een brug geslagen naar de werkopdrachten voor Masterclass 3. Die vindt op 6 februari plaats bij GGZ West-Noord-Brabant in Halsteren.

Bekijk hier alle foto’s.

Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant is een gezamenlijk initiatief van stichting Diverzio, de Rabobank ‘s-Hertogenbosch, Stichting Godshuizen en AgriFood Capital, in samenwerking met Care Culinair, FoodFirst Network, NEVI, Academie voor Gastronomie en Diagnose Voeding en Gezondheid. 

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.