Zorgorganisaties en agrarisch ondernemers gaan het komend jaar met elkaar samenwerken in de regio Noord-Holland-Noord. Zo krijgen patiënten en ouderen goed eten en boeren een eerlijke prijs. Twee ontwikkelprogramma’s brengen de werelden van zorg en landbouw bij elkaar. De Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland stellen samen met stichting Diverzio zorgorganisaties én boeren in staat om de ‘regionale voedselketen’ te sluiten.
Duurzame kansen
Als zorgorganisaties en agrarisch ondernemers in Noord-Holland met elkaar samenwerken, biedt dat duurzame kansen voor iedereen. De euro blijft in de regio: goed voor economie en werkgelegenheid. Mensen met kwetsbare gezondheid eten met meer smaak: goed voor herstel en levensgeluk. Voedselverspilling halveert, de voedselkilometers kelderen; goed voor het milieu. En de kosten voor eten kunnen omlaag op de toch al zo hoge zorgrekening. Daar gaan drie Rabobanken in de regio en Diverzio, stichting voor gezonder en duurzamer eten in de zorg, samen de schouders onder zetten.
Programma’s voor beter eten in de zorg
Op 5 oktober gaven de Rabobanken Alkmaar, Kop van Noord-Holland en West-Friesland met Stichting Diverzio het formele startsein voor twee programma’s voor beter eten in de zorg.
In het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel gaat een groep zorgorganisaties in een beproefd ontwikkeltraject van ongeveer een jaar toewerken naar beter eten, gezondere cliënten/patiënten, minder verspilling, duurzame inkoop en (toch) kostenbesparing. Voor hen is eten geen kostenpost meer, maar medicijn. Bij 10 tot 15 zorgorganisaties ontstaat zo de behoefte aan verse, herkenbare smaken van eigen grond.
In het programma Gezonde Korte Ketens gaan 30 tot 50 ondernemers in de agribusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) met elkaar lerend optrekken om de aansluiting te organiseren op de groeiende behoefte in de zorg aan (echt) vers, vitaminerijk en eerlijk geproduceerd eten tegen een realistische prijs.
Over de drempel
Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio: “Er gaat in deze streek minstens 30 miljoen euro om aan eten en drinken voor de zorg. Dat is voldoende volume om een serieus aantal boeren van een eerlijk inkomen te voorzien. Zorgorganisaties denken nu soms nog dat koken met vers uit de streek ingewikkeld is. Wij helpen ze die drempels over. Zien ze eenmaal de voordelen, dan is het enthousiasme hartverwarmend.” Het Westfriesgasthuis in Hoorn en Vrijwaard in Den Helder zijn aansprekende voorbeelden.
Maatschappelijke functie
‘Door onze basis in de lokale, agrarische economie zijn we verbonden met boeren en tuinders die graag leveren aan de zorginstellingen in deze regio’, zegt Jan de Dood van Rabobank Kop van Noord-Holland. ‘Zorg voor mensen, klimaat en natuur gaat vaak hand in hand met nieuwe verdienmogelijkheden’.. De bank bereikte in de Sustainalytics, een duurzaamheidsranglijst van 146 financiële instellingen wereldwijd, dit jaar de 10e plaats.
Het programma Duurzaam Gezond aan Tafel wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS, Stichting De Friesland, regionale Rabobanken en stichting Diverzio. Het programma Gezonde Korte Ketens in de regio Noord-Holland-Noord wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland.