Noord-Holland koploper in agri, voeding en gezondheid

GKK
15 mei 2017

Op 11 mei j.l. kwamen Noord Hollandse telers en zorgorganisaties bijeen bij de Rabobank in Den Helder. Tijdens een inspirerende bijeenkomst presenteerden 30 telers hun producten en diensten aan een panel van 10 zorgorganisaties. Dit als onderdeel van het regionale programma Gezonde Korte Ketens. Het programma is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg. Vers, gezond en duurzaam voedsel uit eigen regio als medicijn.

Regionale samenwerking op het gebied van agri, voeding en gezondheid in optima forma

Met het programma Gezonde Korte Ketens worden telers en kwekers in contact gebracht met regionale afnemers en ontvangen zij een goede prijs voor hun eerlijke producten. De zorgorganisaties kunnen hun kwetsbare doelgroepen een gezondere en lekkerder maaltijd bieden, met herkenbare smaken uit eigen streek. De regionale Rabobanken in Noord-Holland dragen hier graag hun steentje aan bij. Zoals Harrie Nieuwenhuizen, directievoorzitter van de Rabobank Kop van Noord-Holland het verwoordt: “Dit is een prachtige koppositie voor Noord-Holland. Ik merk dat andere regio’s jaloers zijn. Dan glim ik van trots.”

Dat het programma juist in Noord-Holland start is zeker geen toeval. “Onze agribusiness is de groene apotheker van Nederland en misschien wel van de wereld”, aldus Jacques Dekker, strategisch adviseur van Diverzio en al even trots.

Klik hier voor een foto impressie van de dag.

Zorgvraag en agri-aanbod bij elkaar via korte ketens

Tien zorgorganisaties uit het noorden van Nederland grepen deze unieke kans aan om in een inkooppanel plaats te nemen. De telers presenteerden zich aan het panel met afgevaardigden van het Westfriesgasthuis Waterlandziekenhuis, Antonius Ziekenhuis Sneek, Interzorg, Wilgaerden, Nij Smellinghe, Vrijwaard, Woonzorggroep Samen, Reinalda, GGZ Friesland en ZuidOostZorg. Het panel nam de pollepel ter hand als alternatief stempotlood. En de pollepels bleven maar zwaaien. Wat een energie.

Zoals Lex Moerke van Nij Smellinghe als jurylid verbaasd aangaf bij het begin van de middag:  “Voeding staat zó centraal in de (gezondheids)zorg maar loopt jaren achter bij de horeca. Die koopt al lang lokaal, vers en duurzaam in. Dat moet ook in de zorg. Ik ben heel benieuwd wat hier te koop is!”

Zorginstellingen kregen de kans de producten van de telers te zien, proeven en ruiken. En met de telers direct in gesprek te gaan en tot samenwerking te komen.

Elke ondernemer gebruikte de toegestane drie minuten van de pitch op geheel eigen wijze. Aansprekend, vaak verrassend, informatief en met veel humor. Geen dagelijks werk voor deze agri/food ondernemers maar ze stonden er! Zoals Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio het verwoordde kan dit weleens de toekomst worden. Hij stelde terecht de vraag “Is dit vandaag de veiling in een nieuw jasje met meerdere doelen erachter?”. Hij onderstreepte nog eens dat het vooral gaat om samenwerking, concrete uitvoeringprogramma’s en doe-kracht ontwikkelen “Korte ketens van telers naar zorgorganisaties zijn goed voor milieu, mens en de regionale economie”,

Aan het einde van de middag waren alle aanwezigen het over een ding zeker eens. De regio Noord-Holland is terechte koploper op dit gebied. Zowel de agri- als de zorgsector laten het zien.

Awards Gezonde Korte Ketens

Juryvoorzitter Nils van Mourik, facilitair manager van Westfriesgasthuis-Waterlandziekenhuis gaf aan dat het inkooppanel met name keek naar producten die de zorgorganisaties kunnen helpen waarde toe te voegen voor patiënten en cliënten. De zorg is bezig met duurzaam ondernemen, ontwikkelen van gastvrijheidsvisies, terugdringen van voedselverspilling, minder ondervoeding en gepersonaliseerd eten. Deze middag heeft niet alleen veel enthousiaste telers laten zien maar even zoveel innovatieve producten en ideeën. Voor alle deelnemers veel lof!

Als blijk van waardering kreeg Paul Buysman van Buysman Kruiden uit Andijk van de jury de ‘Gezonde Korte Ketens award 2017’ uitgereikt. De jury roemde het duurzame proces, de brede toepasbaarheid van hun verse kruiden en de mogelijkheid om zo ongezonde toevoegingen zoals zout te verminderen in de maaltijden van kwetsbare doelgroepen.

Linda Appelman van het bedrijf Mevrouw Cha kreeg de ‘Gezonde Korte Ketens award 2017’ als aanmoedigingsprijs. Haar gepassioneerde presentatie ging over innovatief theegebruik in zorginstellingen. De jury ziet waardevol gebruik van haar thee bij verstrekkingen tussen de maaltijden door in zorginstellingen.

Leren en ondernemen

Het programma Gezonde Korte Ketens kent o.a. masterclasses. Daarin leerden ondernemers uit de agri- en foodbusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen. Theorie en praktijk kwamen samen in de bijeenkomsten. Zo werden motivatie en ervaringen gedeeld, maar werd bijvoorbeeld ook gewerkt aan praktische doelen en aan oplossingen voor mogelijke knelpunten. Doel was een realistische businesscase. Daarbij wordt stil gestaan bij zaken als marketing, verkoop, verpakking en logistiek.

De masterclasses werden gehouden bij Rabobank West-Friesland, bij Westfriesgasthuis waar men een kijkje in de keuken nam, en bij Bejo Zaden waar men kon zien hoe het er bij de bron aan toe gaat. Rabobank Kop van Noord-Holland was gastheer voor de afsluitende bijeenkomst.

Almanak

Alle deelnemende agri/food ondernemers zijn gebundeld in een regionale almanak. Waarin niet alleen de praktische informatie voor de zorginkopers is opgenomen. Vooral de aanvullende informatie over de producten en de specifieke voordelen van voor de zorg maken het een waardevol naslagwerk.

Het programma Gezonde Korte Ketens in de regio Noord-Holland-Noord wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Diverzio, de Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Het programma wordt aangeboden in samenwerking met Atlantis Handelshuis BV, GreenPort Noord-Holland Noord, gemeenten en de provincie Noord-Holland.

Meer informatie: Koen Nouws Keij – directeur stichting diverzio: info@diverzio.nl of (013) 440 02 22.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.