In tijden van corona wordt eens te meer benadrukt dat gezonde voeding essentieel is voor lichaam en geest. Goede voeding kan bijdragen aan herstel van patiënten, ondervoeding bij ouderen voorkomen én ervoor zorgen dat zorgmedewerkers vitaal blijven. Hoe mooi zou het zijn als die goede voeding dan óók nog eens uit de eigen streek komt. Op woensdag 14 oktober presenteren de deelnemers aan het programma Gezonde Korte Ketens hun gezonde, verse streekproducten aan Limburgse zorgorganisaties, cateraars en bedrijven.
Zo’n 30 Limburgse agri-food ondernemers zijn gestart met het programma Gezonde Korte Ketens. Dit zijn zonder uitzondering gepassioneerde en gemotiveerde telers, boeren en kwekers. Zij willen met hun prachtige bedrijven graag via een korte keten gezonde streekproducten naar zorgorganisaties, cateraars en bedrijven brengen. Zo kunnen ze immers een bijdrage leveren aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten, gasten, bewoners en medewerkers in de regio. Het productaanbod varieert van streeksappen, dagverse zuivel, boerenkaas, biologische eieren, verse groenten en fruit tot eerlijk rundvlees, gezondheidsproducten én natuurlijk het witte goud: de befaamde Limburgse asperges.
Kansen
Gedeputeerde Hubert Mackus draagt het programma een warm hart toe: “Dat is geslaagd wanneer een aantal nieuwe ketens gevormd wordt, waarbij de zorg, maar ook andere maatschappelijke partijen betere producten in huis halen. En boeren een aantoonbaar betere marge krijgen. Van dichterbij gezond en betaalbaar voedsel halen, is een win-win.” Daar sluit Ron Vanlier, directeur Agri & Food van Rabobank Limburg, zich volmondig bij aan: “Er liggen juist in Limburg kansen om partijen met elkaar te verbinden. De bedoeling is dat er langdurige samenwerking ontstaat tussen agrarische ondernemers en zorginstellingen.” Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, heeft in het land al een aantal geslaagde matches gemaakt zien worden. “Met op maat telen, met meer smaak en meer gezondheidsaspecten, kun je voor de zorg van toegevoegde waarde zijn”, stelt hij dan ook.
Bijeenkomst
De Brightlands Campus Greenport Venlo is woensdag 14 oktober de locatie voor een bijzondere bijeenkomst. Deze maakt deel uit van het programma Gezonde Korte Ketens, dat Limburgse agri-food ondernemers koppelt aan zorginstellingen in de provincie. Elke deelnemer krijgt drie minuten de tijd om zijn of haar producten voor het panel onder leiding van Martijn Derks (manager bij GGZ Vincent van Gogh) te presenteren. In dat panel nemen vertegenwoordigers plaats van Limburgse ziekenhuizen, verpleeghuizen, GGZ-instellingen en gehandicaptenzorg en afgevaardigden van cateraars, groothandels en andere partijen. Na elke pitch laten de panelleden direct weten of ze met ondernemer verder willen praten. De deelnemer met de meeste matches gaat aan het eind van de bijeenkomst met de Gezonde Korte Ketens Award naar huis.
Aanmelden?
Wij nodigen Limburgse zorgorganisaties graag uit om op 14 oktober persoonlijk kennis te komen maken met hun collega’s maar vooral met telers, kwekers en boeren. Die pitchen vol enthousiasme hun verse en gezonde streekproducten. Panelleden kunnen deze proeven, voelen en ruiken én direct zaken doen. Als dat geen zakelijke kruisbestuiving in optima forma is?
Zorgorganisaties kunnen zich aanmelden voor deze exclusieve bijeenkomst, waarvoor het aantal plaatsen beperkt is. Wie op 14 oktober wil deelnemen wordt uitgenodigd om vóór 18 september te laten weten wie er namens de organisatie van de partij is. Aanmelden kan online. Hierbij is het tevens mogelijk om alvast kenbaar te maken naar welke streekproducten de voorkeur uitgaat en wat de specifieke wensen zijn.
Datum: 14 oktober 2020
Tijd: 10.00 tot 14.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Inclusief streeklunch, sprekers en proeverijen.
Deelname gratis. Vooraf aanmelden is verplicht.
Brightlands Campus Greenport Venlo
Sint Jansweg 20 in Venlo
Parkeren op P2 of P3 (daarna 5 minuten lopen naar Villa Flora)
Het programma ‘Gezonde Korte Ketens Limburg’ is onderdeel van het LOF programma en wordt uitgevoerd door Diverzio, in samenwerking met de Rabobank, Provincie Limburg, F-Fort en NEVI. Het wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, de Provincie Limburg en de lokale Rabobanken in Limburg.