‘Wat je van dichtbij haalt is lekker’. Die gedachte stond woensdagmiddag 11 oktober centraal in de Rabobank Oost Betuwe in Elst. Daar kwamen tientallen agri- en food-ondernemers uit de regio Oost-Nederland Midden bijeen voor hun eerste Masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens. Het werd een inspirerende bijeenkomst, waarin overduidelijk werd dat er volop ambities leven in het creëren van een korte, directe keten van boer naar regionale zorgorganisaties.
Natuurlijk verwacht je in De Betuwe veel fruitbedrijven, maar de diversiteit van de aanwezige agri- en food-ondernemers was veel groter: van natuurkoeien tot kaasmakerij en van camping met wijngaard tot… water. Het was dus een bont gezelschap, dat als tweede regio in Nederland met het programma Gezonde Korte Ketens aan de gang ging. Dat kan mede worden uitgerold door de ondersteuning van en samenwerking met vier regionale banken: Rabobank Arnhem en omstreken, Rabobank Maas en Waal, Rabobank Rijk van Nijmegen en Rabobank Oost Betuwe.
Na een ontvangst met onder meer streeksapjes, vers fruit uit de regio en gezonde broodjes heette Arjan Kruisselbrink, directeur bedrijven van de Rabobanken Oost Betuwe en Maas en Waal, het gezelschap welkom. Hij gaf ook een inkijkje in het programma Banking for food. De visie van de bank op landbouw en voedsel voor meer dan negen miljard mensen in 2050. Kruisselbrink schetste de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Directeur van Diverzio Koen Nouws Keij sloot daar naadloos op aan, met een toelichting op de inhoud van het programma. Na een paar rondjes ‘speeddaten’, waarbij de deelnemers kennis maakten met hun naaste buren in de zaal, werd stilgestaan bij marktonwikkelingen en trends. Nouws Keij kreeg daarbij gezelschap van accountmanager Korwin van Vliet van de Rabobank, die heel wat van zijn agrarische contacten in de groep had.
Kansen
Strategisch adviseur Jacques Dekker van Diverzio stak in zijn presentatie over agri, voeding en gezondheid zijn trots op de sector niet onder stoelen of banken. Vervolgens kwamen enkele lichtende voorbeelden uit de regio aan het woord, over de ervaringen die zij al hebben opgedaan met korte ketens. Jos Bolk van Oregional, Tonny van Eldijk van Van Eldijk Groente & Fruit en Wim Wink van de all inclusive wijk stonden stil bij de kansen en gingen als panel in gesprek met de aanwezige ondernemers. Die lieten zich niet onbetuigd en toonden hun bevlogenheid, ambities én bereidheid tot samenwerken. Een geanimeerde middag werd afgesloten met praktijkvoorbeelden van duurzaam en gezond eten in de zorg én met het in kaart brengen van kansen, wensen en hulpvragen. Aan het eind van de bijeenkomst was overduidelijk dat deze regio staat te trappelen om verder te gaan. De volgende bijeenkomst is op 29 november, dan bij Banken Champignons in Wijchen.
Voor een korte impressie van de Masterclasses 1 en 2, klik hier